09 jan. 2018 column

Bio zoekt boer(in)

img

De afzet van biologische voeding groeit in Nederland veel sneller dan die van de rest van de markt. Eieren, ontbijtgranen, thee, olijfolie en babyvoeding hebben het grootste marktaandeel. Steeds meer mensen kiezen dus voor biologisch, maar het aantal boeren dat biologisch werkt, groeit nog niet zo snel als de vraag. In Nederland blijft het aantal biologische boeren ver achter. Zeker als je het vergelijkt met andere landen in Europa. Een deel van de oplossing ligt bij het omschakelen van gangbare bedrijven naar biologisch. Maar ook nieuwe boeren zijn heel erg welkom. Dus kom je net van de middelbare school óf overweeg je om een carrière switch te maken? Dan is dit je moment!

Als je je wilt laten opleiden tot biologisch boer kun je naar een agrarische opleiding en je dan via stages en een afstudeeronderzoek specialiseren in biologische landbouw. Meer informatie hierover vind je op www.groenonderwijs.nl. Bij de Warmonderhof in Dronten kun je een opleiding volgen tot Biologisch-Dynamisch tuinder, veehouder, akkerbouwer of fruitteler. Deze opleiding is er zowel voor jongeren als volwassenen in voltijd én in deeltijd. Warmonderhof heeft op 27 januari 2018 zijn opendag. Warmonderhof is een echte vakopleiding. Elke morgen ga je naar school en ’s middags werk je op het land, in de kas of in de stallen. Meer informatie: www.warmonderhof.nl. Ben je dol op koeien? Van Hall Larenstein biedt een 2 jarige opleiding op Bachelor niveau voor Biologische Melkveehouderij aan. Op 17 februari 2018 kun je naar de open dag. Daar hoor je alles over het curriculum van de opleiding en je toekomstige werkveld.  Alle informatie vind je op www.hvhl.nl.

Wil je geen boer worden, maar wel een opleiding volgen die betrekking heeft op biologisch landbouw? Kijk dan eens naar de master Organic Agriculture aan de Universiteit van Wageningen. Deze opleiding richt zich op agro-ecologie, duurzame voedselsystemen en biologische landbouw. Met een masterdiploma Organic Agriculture kun je onder andere aan de slag in het agrarische bedrijfsleven, bij voedselproducenten, in het onderzoek, bij de overheid en bij belangenorganisaties.

Is dit nou allemaal wat veel van het goede, maar lijkt het je wel leuk om af en toe eens mee te werken op een biologische boerderij in binnen- of buitenland? Word dan lid van WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms.) Je werkt dan één of meerdere weken op biologische boerderijen tegen kost en inwoning. Inmiddels is het netwerk van boerderijen zo groot dat je dit overal ter wereld kan doen. Het kan een leuke manier zijn om je luie zonvakantie te combineren met het leven op het plattenland tussen de locals, met biologisch als gedeelde passie.

Bron: Bionext