Afbak-instructie
Brood zoals brood bedoeld is: zuiver en puur van smaak. Dat is Menno ’t Hoen zijn kracht. Hij bakt brood zoals de Fransen het doen: van ongecorrigeerd meel, veel water en gebakken op de stenen vloer van de oven. Opgeleid in Frankrijk weet hij als geen ander hoe je dat doet! Speciaal voor Ekoplaza bakt hij het voor 80%. Je koopt het brood voorgebakken in de webshop, zodat je het thuis in een paar minuten tijd knapperig kunt afbakken. Dat betekent áltijd genieten van lekker vers brood! Het afbakken van de broden doe je in een goed voorverwarmde oven op 220 graden. Afhankelijk van de felheid van je oven bak je de desembroden in 12 tot 14 minuten knapperig. Het gaat erom dat de korst mooi goudbruin kleurt en de hitte van de oven tot in de kern van het brood komt. Laat het brood minimaal 10 minuten afkoelen voordat je het aansnijdt.
Heb je het brood gisteren afgebakken en is de korst niet meer zo knapperig? Dat kan, dit komt omdat er geen houdbaarheidstoffen in ons brood zitten en de korst extreem gevoelig is voor een hoge luchtvochtigheid. Ook dan kun je het brood prima in een voorverwarmde oven van 220 graden in een paar minuten weer krokant laten worden. Zowel voorgebakken als afgebakken brood kun je in de vriezer bewaren. Als je het van tevoren snijdt, kun je de plakken perfect in een broodrooster laten ontdooien. De korst wordt dan weer lekker krokant. Als je het hele brood hebt ingevroren, laat je het ontdooien terwijl de oven opwarmt en bak je het daarna af zoals beschreven.
Als tweede uit de stokbrodentest van het Parool
De Franse president Macron wil van de baguette werelderfgoed maken. De boulangers kijken daar vast niet van op, maar waar haal je nou het perfecte stokbrood? Bij Ekoplaza! Het Parool ging op pad om de beste stokbroden te selecteren. En je raadt het al; het stokbrood vanmenno is er daar één van!
"Eindelijk horen we een stokbrood kraken als we het breken, en wel bij dat Vanmenno. De binnenkant ziet er goed uit en de smaak is zoals het hoort."
Menno ’t Hoen levert het baguettes 80 procent gebakken, ze worden ter plekke vers afgebakken in onze Ekoplaza filialen. Kom jij proeven?
Brood met een vleugje Frankrijk
Het brood heet heel logisch ‘vanmenno’. Hij leerde het vak in Frankrijk en wilde dit authentieke brood heel graag in Nederland op de markt brengen: “Om het op dezelfde manier te kunnen bakken zoals ik het had geleerd, heb ik een volledige Franse bakkerij ingericht. Ondanks dat mijn brood uit minder ingrediënten bestaat dan het gemiddelde brood, heeft het toch een meer bijzondere, eigenzinnige en puurdere smaak. Dankzij mijn kennis over het Franse broodbakken. Die Franse kennis van brood heb ik meegekregen toen ik studeerde en werkte in Frankrijk. Al snel dacht ik: voor het soort brood dat hier gemaakt wordt, moet in Nederland ook een markt zijn. Eenmaal terug in Nederland leende ik wat geld en met tweedehandsspullen opende ik een klein Frans bakkerijtje in Rotterdam. Ik deed alles alleen. Topkok Herman den Blijker was waanzinnig enthousiast over mijn brood en riep dat ook in zijn hele netwerk. Zo kreeg mijn brood succes in sterrenrestaurants."
Minder gluten
“Mijn geheim van brood maken? Dat is het gebruik van biologisch Frans meel, gewassen zeezout, water en een zuurdesemcultuur die ik zelf gekweekt heb in 2000. Al bijna 20 jaar oud dus. Die voeden we elke dag met hetzelfde meel en water. Alle grondstoffen zijn ongeraffineerd. Op het etiket van ons brood staat alles wat erin zit, ook in de desem. Wij werken met een voorproces waarbij we meel met water mengen, zonder desem. Dat laten we een uur staan. In dat eerste uur zijn er enzymen bezig om langzaam de gluten af te breken. Vandaar dat ons brood ook minder gluten bevat. Geen enkele fabriek in Europa werkt zo. Alles moet altijd snel. Als je op een natuurlijke manier, volgens de eeuwenoude kennis brood bakt, heb je veel tijd nodig. En ja, mijn brood wordt oud. Tenzij je het binnen drie dagen opeet. Maar zolang het oud worden op een natuurlijke manier gaat, mag dat ook. Mijn brood bevat geen toevoegingen die het langer houdbaar maken.
“Toen brood onder vuur kwam te liggen heb ik zelf 4 weken geen brood gegeten om te kijken wat er met mijn lichaam gebeurde. Ik verloor 2 kilo, maar wat me het meeste opviel, was dat ik helemaal geen trek meer had in tussendoortjes. Ik kwam erachter dat je bloedsuikerspiegel best heftig reageert op het eten van brood. Vanaf die tijd ben ik bewuster en minder brood gaan eten. Dus geen boterham met kaas, maar kaas met een stukje brood. Precies zoals de Fransen dat ook doen!”
Chefkok René Pluim nam eind 2019 een kijkje in de bakkerij van Vanmenno. Kijk je mee?