ALLEEN DE BESTE NOTEN
Pionier Gaston Smit is directeur van Horizon en koopt alle grondstoffen zelf in. Hij heeft in 40 jaar flink wat kennis opgebouwd, waardoor hij inmiddels heel goed weet wat hij wil. Alleen het allerbeste. Hij weet precies hoe een vrucht of noot moet smaken en is altijd op zoek naar de beste biologische kwaliteit. Daarbij moet ook de smaak en bite goed zijn. Want alleen de beste noten worden in Nederland geroosterd en gemalen tot notenpasta.
Als student maakte Gaston zijn eerste notenpasta’s op zijn zolderkamertje. Met de trein en huurfiets verkocht hij die aan natuurvoedingswinkels in het land. Dankzij zijn jarenlange kennis en extra controles in de keten hebben Horizon notenpasta’s de beste kwaliteit én smaak.
ONDERSCHEIDING
Gaston heeft in juni 2017 in Andalusië een onderscheiding in ontvangst mogen nemen van de amandelcoöperatie Almendrera del Sur. De onderscheiding is hem toegekend voor de jarenlange samenwerking en zijn inspanningen voor de afzet van de biologische amandelen in Europa!
Vanaf de plant tot aan de pot is precies bekend welk traject de noten hebben afgelegd. Horizon haalt ze namelijk zelf uit het land van herkomst. Gedurende dit proces vinden veel kwaliteitcontroles plaats. Zo weten ze zeker dat ze met de beste noten werken. Hoe verser de geroosterde noot, hoe lekkerder de pasta. Daarom roosteren en malen ze die zelf in Nederland!
Biologisch zit in het DNA van Horizon. Al in 1987 startte ze de Good Food Foundation om boeren in Turkije op te leiden in de biologische landbouw. Met deze boeren en de fabrieken waar de noten worden gekraakt, werkt Horizon nog altijd samen. Hazelnoten komen van boeren bij de Turkse Zwarte Zee. Al 27 jaar haalt Horizon ze daar en inmiddels plukt de derde generatie ze van de boom.
Amandelen komen al 25 jaar van een Spaanse boerencoöperatie in Andalusië. Door met stokken tegen de takken te slaan vallen de rijpe amandelen uit de boom in de grote zeilen die eronder zijn gespannen. In de boomgaard wordt de groene bast verwijderd. Onder deze groene bast zit een donkere harde bast, die pas in de fabriek gekraakt wordt. Deze bast wordt gebruikt als brandstof voor fabrieken.