03 mei 2023 editorial

Heet in de koude kas bij BioTuinderij van Brakel

img

Maak kennis met Gert en Jaël! Op BioTuinderij van Brakel in Sint-Annaland (Zeeland) telen Gert en zijn zoon Jaël voor ons sla, paksoi en komkommers. De komkommers uit hun kas - geplukt van planten die lekker met de wortels in de aarde groeien - smaken veel beter dan reguliere komkommers. "Ze zijn steviger, knapperiger. Minder vocht, dus meer smaak", aldust Gert. 

Gert en Jaël werken biologisch, dus bij hen geen plofkomkommers maar groenten van de volle grond uit de zogeheten koude kas. "Het glas beschermt onze planten tegen weer en wind. We schakelen de verwarming alleen in om te voorkomen dat de waterleiding bevriest, verder is het puur natuur."

Goeie groeier
Een komkommerplant groeit in drie weken tijd van een klein plantje van dertig centimeter naar een slungelige plant van twee meter hoog. Jaël: "Een week later zijn de eerste komkommers al rijp. Je hoort en ziet ze bijna groeien!"


Zonnecollectoren
Ook al is het buiten guur en maar net boven nul, in de kas hoeven Gert en Jaël geen jas te dragen. "Het zonnetje hoeft er maar even op te staan en de thermometer schiet omhoog. Het is al snel behaaglijk. Eigenlijkzijn onze kassen de oudste zonnecollectoren!" Nadeel: in de zomer wordt het smoorheet. Hoewel? "Gezonde gewassen zorgen zelf voor verkoeling. De komkommers en snijbonen groeien tot twee meter hoog en als ze op hun best zijn is het op warme zomerdagen binnen een paar graden koeler dan buiten."

Extra groei
Dat regelt zo'n plant toch maar mooi voor zichzelf. En voor de pak 'm beet twintig seizoensarbeiders die de komkommerplanten behoedzaam vertroetelen, bijvoorbeeld door ze om touwjtes te draaien waarlangs ze omhoog groeien. Zij houden het hoofd wel koel, ook in de nieuwe kas die Gert sinds kort met Jaël huurt. "Een nieuw avontuur samen. Klaar voor extra groei in de toekomst. We verbouwen er niet alleen komkommers, maar ook snijbonen, andijvie, paksoi en verschillende soorten sla. Allemaal honderd procent biologisch. En we gaan experimenteren met chilipepers en jalapeño's. Lekker heet!"

Lees meer over BioTuinderij van Brakel