Zweedse gehaktballetjes met bessencompote
Zweedse gehaktballetjes met bessencompote

Hoofdgerecht

Zweedse gehaktballetjes met bessencompote

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 586 kcal / portie

Ingrediënten lijst

500 g rundergehakt
1 ui, gesnipperd
½ tl nootmuskaat gemalen
2 sneetjes witbrood, zonder korst, geweekt in melk en uitgeknepen
4 el gehakte champignons
2 eieren
3 el gehakte peterselie
zout en peper
paneermeel
1 el boter
2 el zonnebloemolie
200 ml runderbouillon
100 ml sojaroom (sojacuisine)
voor de compote:
1 pot rode en zwarte bessen moestuinjam
1 bakje bramen
1 sinaasappel, rasp en sap
40 ml rode wijn
zout

BEreidings wijze

  1. Meng het gehakt met de ui, nootmuskaat, brood, champignons, eieren en 1 eetlepel van de peterselie. Voeg peper en zout naar smaak toe en meng er zoveel paneermeel door tot je een smeuïg, maar handzaam mengsel krijgt. Draai hier balletjes van.
  2. Bak de gehaktballetjes goudbruin in een mengsel van boter en olie. Blus af met bouillon en room en laat 45 minuten op laag vuur garen.
  3. Meng intussen alle ingrediënten voor de compote in een kookpan en breng langzaam aan de kook. Laat 10 minuten rustig doorkoken en daarna afkoelen.
  4. Serveer de balletjes in de saus en bestrooi met de rest van de peterselie. Geef de compote erbij.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept is afkomstig uit de Lekker Weten zomer