Geroosterde knolselderij met spruitjeshummus
Geroosterde knolselderij met spruitjeshummus

Bijgerecht

Geroosterde knolselderij met spruitjeshummus

  • Bijgerecht
  • 4 personen
  • 347 kcal / portie

Ingrediënten lijst

300 g spruitjes
1 knolselderij, geschild
4 el olijfolie
Zout & peper
HUMMUS:
150 g kikkererwten
15 g tahin
1 teentje knoflook
Kneep citroensap
Zout
COMPOTE:
250 g cranberry's
1 rode ui, gesnipperd
4 el appeldiksap
1 el olijfolie
1 tl venkelzaad
Zout

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd de knolselderij aan de onderkant recht bij zodat hij blijft staan. Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met zout en peper. Zet op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ca. 1 uur en 15 minuten zacht en gaar.
  3. Leg de spruitjes op een tweede met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met de rest van de olijfolie en wat zout en peper, en rooster ze tot ze zacht en goudbruin zijn, ca. 15-25 minuten. (Zet daarna de knolselderij net onder het midden van de oven).
  4. Pureer intussen voor de hummus de kikkererwten met de tahin, de knoflook, een klein beetje citroensap en wat zout in de keukenmachine. Voeg eventueel wat water toe als de hummus te dik is. Laat de hummus een flinke poos draaien zodat het heel licht van kleur en lekker luchtig en romig wordt. Breng op smaak met zout en citroensap.
  5. Voeg de spruitjes toe aan de hummus en pureer alles kort, zodat de spruitjes niet helemaal gepureerd zijn. Voeg eventueel nog wat extra water toe en breng nogmaals op smaak met zout en citroensap.
  6. Rooster voor de compote het venkelzaad in een droge steelpan. Voeg de ui en olijfolie toe en bak tot de ui glazig is. Doe de cranberry’s erbij en kook mee tot ze zacht zijn. Voeg diksap naar smaak toe en eventueel wat zout.
  7. Serveren: snijd de geroosterde knolselderij in dikke plakken, bak deze eventueel op in een koekenpan. Serveer met de spruitjeshummus en de cranberrycompote.

Boodschappen lijst

Tips

Gebruik je gedroogde cranberry's? Dan wat minder diksap toevoegen Dit recept komt uit Lekker Weten Winter 2020.