Traybake met kip, witlof en sinaasappel
Traybake met kip, witlof en sinaasappel

Hoofdgerecht

Traybake met kip, witlof en sinaasappel

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 737 kcal / portie

Ingrediënten lijst

400 g parelspelt, gekookt met een laurierblaadje volgens de verpakking
200 ml witte wijn
8 kipdrumsticks met vel
8 sjalotjes, gehalveerd
5 sinaasappels, waarvan 2 geraspt & geperst (marinade) en 3 gehalveerd
4 stronken witlof, gehalveerd
4 tenen knoflook, geperst
4 takjes tijm, blaadjes afgerist
5 el olijfolie
4 tl worcestershiresaus
4 tl honing
¼ tl chilivlokken
15 g peterselie, gehakt
Zout & peper

BEreidings wijze

  1. Maak een marinade van de sjalotjes met de tijm, knoflook, chilivlokken, 3 eetlepels van de olijfolie, sinaasappelrasp en -sap, honing en worcestershiresaus en breng op smaak met zout en peper. Leg de kip in de marinade in een braadslee, zorg dat alles goed bedekt is. Laat minstens 6 uur marineren.
  2. Haal de kip 30 minuten voordat je gaat koken uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Giet de witte wijn bij de kip in marinade in de braadslee. Dek af met aluminiumfolie en zet anderhalf uur in de oven.
  4. Verhit de overgebleven olijfolie in een koekenpan en leg de witlof en de 6 halve sinaasappels er met de snijkant naar beneden in. Bak 5 minuten totdat alles mooi gekarameliseerd is. Zet opzij.
  5. Haal het folie van de braadslee en voeg de witlof en 4 van de sinaasappelhelften toe. Knijp 1 van de achtergehouden sinaasappelhelften erover uit.
  6. Verhoog de oventemperatuur naar 200°C en bak de kip nog eens 15 minuten. Neem dan de kip en de groenten uit de braadslee en houd warm.
  7. Zet de braadslee op het vuur en knijp de andere sinaasappelhelft erover uit, voeg een beetje water toe. Gebruik een spatel om alle aanbaksels los te maken en laat inkoken tot een dikke saus. Meng de gekookte parelspelt erdoor en de peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Verdeel de spelt over borden en serveer met de kip, witlof, sinaasappel en extra peterselie.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Winter 2022.