Runderstoof Provençale met verse friet
Runderstoof Provençale met verse friet

Hoofdgerecht

Runderstoof Provençale met verse friet

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 779 kcal / portie

Ingrediënten lijst

750 g runder riblappen, in blokken
500 ml runderbouillon
400 g gepelde tomaten (blik)
250 ml rode wijn
150 g knolselderij, in blokjes
70 g tomatenpuree
2 uien, geschild en gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 à 2 bakjes verse friet (koeling)
1 winterpeen, geschild en in blokjes
1 prei, in dunne halve ringen
1 laurierblaadje
2 el plantaardige olie
2 el bloem
1½ el Provençaalse kruiden (of Italiaanse kruiden)
Voor erbij: mayonaise

BEreidings wijze

  1. Verhit de olie in een braadpan en bak hierin alle groenten ca. 5 minuten. Roer regelmatig. Doe de in blokjes gesneden riblappen erbij en bak het vlees rondom bruin. Voeg dan de knoflook en de Provençaalse kruiden toe en bak 1 minuut mee. Bestrooi met de bloem en bak ook 1 minuut mee. Voeg de laurier en de tomatenpuree toe, schep alles al bakkend een minuut om en blus af met de rode wijn.
  2. Laat de wijn aan de kook komen en kook 2 minuten mee. Voeg de gepelde tomaten en de bouillon toe. Breng weer aan de kook, roer en zet het vuur heel laag. Laat op het allerkleinste pitje ca. 3 uur zachtjes stoven tot het vlees heel mals is.
  3. Bereid de friet volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Serveer de stoof met de frieten en geef er mayonaise bij.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Herfst 2023.