Regenboogquiche
Regenboogquiche

Hoofdgerecht

Regenboogquiche

  • Hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 476 kcal / portie

Ingrediënten lijst

400 g snijbiet
250 g volkoren speltmeel
150 g volle kwark
125 g roomboter, koud en in kleine blokjes
70 g verse geitenkaas rozemarijn-tijm-peper
5 eieren
4 lente uitjes
1 el Dijon mosterd
1 el honing
Zout & peper

BEreidings wijze

  1. Meng het volkoren speltmeel met de koude blokjes boter en 1 theelepel zeezout tot een kruimelig deeg; knijp de boter door het meel met je handen.
  2. Voeg dan 1 losgeklopt ei en 4 eetl. koud water toe en kneed het vervolgens tot een soepel deeg (het liefst zo kort mogelijk kneden en met koude handen).
  3. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het een half uur in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C en vet de quichevorm (28 cm, liefst met losse bodem) in met boter of olie.
  5. Bestuif een stukje (schoon) aanrechtblad met meel en rol hier het deeg op uit tot een dunne plak. Bekleed de ingevette quichevorm gelijkmatig met het deeg; druk het ook goed tegen de randen aan. Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem, bedek de bodem met bakpapier en keramische bonen (of gedroogde bonen/pasta/rijst) en bak de bodem 15 minuten ‘blind’ (dus met steunvulling) in het midden van de voorverwarmde oven. Blind bakken zorgt voor een knapperige bodem die in model blijft.
  6. Maak ondertussen de vulling door de (gewassen) lente-uitjes fijn te snijden. Was de snijbiet zorgvuldig en droog deze. Snijd de bladeren in reepjes en de stelen in stukjes. Roerbak de gesneden snijbiet samen met de lente-uitjes, een snuf zeezout en versgemalen zwarte peper een paar minuutjes in wat boter.
  7. Verdeel het geroerbakte snijbietmengsel over de bodem van de quiche (bakpapier en steunvulling eerst verwijderen). Houd eventueel wat snijbietstelen achter om de bovenkant van de quiche straks mee te decoreren.
  8. Klop de overige 4 eieren los, voeg hier de kwark, mosterd, een flinke snuf zeezout en versgemalen zwarte peper aan toe.
  9. Schenk het eiermengsel op de quichebodem en verbrokkel de geitenkaas erover; zorg dat alles goed verdeeld is. Verdeel eventueel de achtergehouden snijbietstelen over de bovenkant van de quiche. Schenk als laatste de honing over de bovenkant van de quiche; dit zorgt voor een gekarameliseerd laagje en subtiel zoetje.
  10. Bak de quiche in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Houd ‘m goed in de gaten en dek eventueel af met wat aluminiumfolie wanneer de hij dreigt te verbranden. Laat de quiche wat afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Serveer met een frisse salade; bijvoorbeeld van extra snijbiet of romaanse sla met vers citroensap.

Boodschappen lijst

Tips

Overgebleven deeg? Maak er een mini-quiche of hartige koekjes van. Koemelkvrij? Vervang de kwark dan door geiten- of schapenkwark. Zuivelvrij? Vervang de kwark dan door naturel sojakwark en de kaas door 2 handjes walnoten.