02 aug. 2021 editorial

Zuidvruchten van eigen merk

img

Onze Ekoplaza zuidvruchten komen van Delinuts, al sinds 1994 dé specialist op het gebied van zuidvruchten. Van over de hele wereld worden de allerlekkerste producten geïmporteerd, met uiterste zorg geselecteerd en onderworpen aan strenge kwaliteitseisen. Elke zuidvrucht heeft zijn eigen herkomst.

Veel zuidvruchten zitten normaal in plastic verpakkingen. Wij hebben de ambitie om zoveel mogelijk producten te verpakken met materialen die het milieu en de natuur minimaal belasten. In totaal wordt nu 70% van de Ekoplaza huismerk producten plasticvrij verpakt. Hierin blijven we stappen zetten! We streven ernaar om in 2020 maar liefst 85% van de producten plasticvrij te verpakken.

Ekoplaza-abrikozen uit Turkije
Het belangrijkste verschil tussen gangbare en onze biologische abrikozen is dat er geen zwavel of sulfiet is toegevoegd tijdens de verwerking voor behoud van de oranje kleur. Onze biologische, zongerijpte en ongezwavelde abrikozen zijn dus bruiner, maar wel veel zoeter van smaak! Aangezien er in de biologische abrikozenteelt geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, is de plek waar de boom groeit heel belangrijk: ver weg van de bewoonde wereld. Abrikozenbomen groeien het beste in een droge, hete, kalkhoudende en goed geventileerde grond. Een hoog ondergronds waterpeil is funest, want dit gaat gepaard met een hoog risico op boomziekte. Abrikozenbomen hebben vooral in de zomer water nodig. Om ze van voldoende water te voorzien, gebruiken de biologische boeren geen oppervlaktewater maar bronwater. Daarvan is de microbiologische kwaliteit beter en dat houdt de bomen gezond. Onder de Turkse zon rijpen onze abrikozen aan de boom. De boer schudt de abrikozen handmatig van de boom wanneer ze rijp zijn. Vervolgens laat hij ze op een doek in de zon gedurende 2 tot 3 dagen indrogen. Na het verpakken gaat de abrikoos op transport naar Nederland.

Ekoplaza-dadels uit Tunesië
Onze dadels zijn afkomstig uit Tunesië. Het droge en hete klimaat heeft een goede invloed op de teelt. De dadels worden geproduceerd door kleine boerderijen rond de Sahara woestijn. De ‘Deglet Nour’ dadels zijn zacht, hebben een zoete honingachtige smaak en zijn licht van kleur. Wist je dat dadelpalmen er in mannelijke en vrouwelijke soorten zijn? Alleen de vrouwelijke palmen geven dadels. Op de dadelpalmplantage wordt daarom vaak één mannelijke boom gebruikt voor ongeveer vijftig vrouwelijke bomen. De vrouwtjespalmen beginnen na vijf jaar vruchten te dragen en kunnen dat vervolgens wel tachtig jaar blijven doen.

Ekoplaza-rozijnen afkomstig uit Turkije of de voet van de Andes
Weet jij het verschil tussen Sultana’s en Blue Thompson rozijnen? Sultana rozijnen komen uit de Turkse regio Izmir en zijn gemaakt van zoete witte druiven. De Blue Thompson’s komen van een frisse zoetzure blauwe druif, afkomstig van de gaarden aan de voet van de Andes.

Droog een druif en je krijgt een rozijn: een écht natuurlijk tussendoortje. Tenminste, als je ze biologisch koopt. Druiven behoren tot het meest bespoten fruit. Bij het drogen wordt regelmatig sulfiet en suiker toegevoegd. Wij kiezen liever voor de zon. Die karamelliseert de natuurlijke suiker in de druif. De boeren plukken de druiven met de hand. Direct daarna ‘dippen’ ze hun volle mand in water met een beetje zonnebloemolie. Het flinterdunne laagje olie voorkomt aan elkaar plakken. Pas in de fabriek wordt het steeltje verwijderd zodat het versuikeringsproces op gang kan komen.