22 apr. 2021 editorial

Plasticvrije huismerken

img

Steeds meer plastic afval drijft in de oceanen en zeeën. Door verwering en zonlicht valt dat in kleine stukjes uiteen met als gevolg: plastic soep. Plastic soep is linke soep! Daarom zijn wij een Plastic Soup Proof supermarkt, met inmiddels de helft van alle Ekoplaza huismerk producten zonder plastic. Samen met de Plastic Soup Foundation zorgen we zo voor een gezondere wereld, want wist je dat plastic via de zee letterlijk weer op je bord terecht komt?

Plastic in onze voedselketen 
Minuscule stukjes plastic vergiftigen de wereld waarin wij leven meer en meer. Het zit in onze voedselketen, in ons drinkwater en het zwerft door de lucht. Veroorzakers zijn onder meer plastic zwerfafval én miniscule stukjes plastic in verzorgingsproducten.

In duizenden verzorgingsproducten zitten ten minste 67 verschillende soorten microplastics, zelfs in tandpasta. Via het riool komen die in de rivieren en uiteindelijk in zee terecht. Die plastics kunnen zo klein zijn dat ze zelfs in plankton – voer voor vissen – zitten. Meer dan de helft van de wereldbevolking haalt zijn eten uit oceanen. Plastics bestaan vaak uit giftige stoffen, zoals hormoonverstoorders. Via de voedselketen krijg jij dit plastic uiteindelijk weer op je bord geserveerd.

Een betere toekomst
Bij Ekoplaza betekent biologisch niet alleen goed geteelde, geproduceerde levensmiddelen. Onze kernwaarden van biologisch gaan ook over gezondheid en verantwoording nemen voor je leefomgeving. Hiermee heeft Ekoplaza een sterke bedrijfsfilosofie en een fundering om keuzes te maken. Vanuit hier besluiten we ook af te stappen van producten die verpakt zitten in een of meerdere lagen plastic.

Waar mogelijk willen we natuurlijk het gebruik van plastic volledig voorkomen en daarom bieden we in onze winkels al diverse producten onverpakt aan.

Composteerbare folie
Voor het Ekoplaza huismerk hebben we de ambitie zoveel mogelijk producten te verpakken met milieu- en natuurvriendelijke materialen. Zo gebruiken we waar mogelijk gecertificeerd composteerbare materialen. Zoals bij onze noten, zaden, granen, bonen en rijst. De folie én het etiket (materiaal, lijm, inkt) zijn volledig composteerbaar! Dit lijkt plastic, maar is het dus niet! Het materiaal wordt vervaardig uit plantaardige grondstoffen, suiker en cellulose. Deze materialen breken in industriële composteringsinstallaties binnen 12 weken volledig af!

Kiemplantlogo mag bij GFT-afval
Gecertificeerd composteerbare materialen herken je aan het kiemplant-logo op de verpakking. Na gebruik mogen deze bij het GFT-afval.

Heb je geen GFT-afvalbak, dan mag alles bij het restafval. Composteerbare folie hoort niet bij plastic afval, dit verstoort het plastic recycling proces.

OP WEG NAAR 100% PLASTICVRIJ
Door innovatieve composteerbare biomaterialen hebben we een milieuvriendelijker alternatief gevonden voor plastic verpakkingen. Dat is wat boodschappen doen bij Ekoplaza anders maakt. Het maakt je trots én het laat je onbezorgd leven omdat je weet dat er geen lelijke neveneffecten zijn: bij Ekoplaza krijg je wat je denkt te krijgen. We zijn er nog lang niet, maar we gaan de uitdaging aan.