17 jan. 2023 column

Op microniveau: sappige tomaten & duurzaam bodembeheer

img

Het voedsel dat we verbouwen heeft een enorme impact op ons, de planeet en op alle andere organismen die er leven. Maar hoe gaat het eigenlijk met de grond waar ons voedsel op verbouwd wordt? 

Uitputting van de aarde
Door monocultuur - het eenzijdig verbouwen van steeds dezelfde gewassen op hetzelfde land - en het gebruik van pesticiden en kunstmest is de gemiddelde kwaliteit van onze bodem steeds verder achteruit gegaan. De bodem raakt op veel plekken uitgeput en ook de biodiversiteit neemt op alarmerende snelheid af. De structuur van landbouwgrond verandert langzaam: deze wordt schraler, verdicht en krijgt op veel plekken niet voldoende tijd om te herstellen. 

Duurzaam bodembeheer
Een duurzaam beheer van landbouwbodems is van groot belang. Dat kan door bijvoorbeeld te zorgen voor een goede timing van oogst en grondbewerking, diep ploegen te vermijden, zorgvuldig te bemesten of het telen van groenbemesters. Wist je dat zelfs het type banden dat op landbouwmachines wordt gebruikt van invloed kan zijn op de bodemstructuur? Kortom: we kunnen veel doen om onze bodem te verbeteren. 

Is biologisch gezonder? 
Gezonde landbouw levert gezonde producten op. Door biologisch verbouwde groente, fruit, noten en zaden te eten krijg je minder schadelijke stoffen en gif binnen. Klinkt logisch, maar of biologisch eten ook gezonder voor je is? Dat is nog nooit écht wetenschappelijk en aantoonbaar bewezen. Daar komt binnenkort verandering in. Stichting Bac2nature, Universiteit van Maastricht en Het Louis Bolk Instituut hebben subsidie gekregen om onderzoek uit te voeren naar de relatie tussen bodem, gewas en humane gezondheid. Daarmee worden eerste belangrijke stappen gezet naar wetenschappelijk onderbouwing voor het belang van biologisch eten. 

Tijdens het Bac2food onderzoek wordt gekeken of tomaten nog gezonder zijn wanneer deze worden geteeld in en omgeving met veel verschillende micro-organismen. Het onderzoek is momenteel in volle gang. Zodra de eerste uitkomsten bekend zijn laten we je hier meer over weten.

Tomaten van onze eigen telerekoplaza-biologisch-teler-frankdekoning-puntpaprika
De tomaten voor dit onderzoek op microniveau? Die komen van onze eigen teler Frank de Koning. De vier verwarmde kassen van zijn biodynamisch glastuinbouwbedrijf bevinden zich allemaal op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Daar teelt hij naast sappige tomaten ook knapperige puntpaprika's en frisse komkommers. "Planten horen in de bodem en goede producten komen uit een omgeving waarin de biodiversiteit op orde is. Daar ontwikkelen zich sterke planten die minder vatbaar zijn voor schimmels en ziektes. Ingrijpen is veel minder nodig. Wij maken daarin duidelijke keuzes, zoals bloemranden rondom de kassen. Deze trekken insecten aan die helpen bij het bestrijden van bijvoorbeeld luizen en witte vliegen. Al jaren wonen er kolonies mussen in onze kassen. Ze zijn zelf gekomen en blijkbaar vinden ze het een fijn thuis. Ik ben blij met ze, want ze eten onder andere de rupsen en pissebedden."

Bij Ekoplaza kun je erop vertrouwen dat alle boodschappen 100% biologisch zijn. Niet slechts een deel van ons assortiment, maar echt al onze producten voldoen aan de hoogste eisen die aan biologische teelt en producten worden gesteld. Bij ons krijgen kleinschalige boeren, telers en producenten altijd een eerlijke prijs, zodat ze duurzaam en diervriendelijk kunnen werken. Want als we samen goed voor de bodem, planten en de dieren zorgen, krijgen we daar veel lekkers voor terug.

Je leest nu deel 2: sappige tomaten & duurzaam bodembeheer. Houd onze website in de gaten voor de hierop volgende delen.
Lees hier deel 1 terug: Uniek onderzoek gezondheid op microniveau.