16 mei 2023

Ekoplaza voor het eerst meegenomen in Superlijst Sociaal

img

Het onderzoek Superlijst Sociaal dat vandaag gepubliceerd is, is een initiatief van Questionmark, ondersteund door Oxfam Novib en Solidaridad. Het project bouwt voort op de onderzoeken die Oxfam Novib sinds 2018 uitvoerde naar de rol van supermarkten in het beschermen van mensenrechten in productieketens. Voor het eerst is Ekoplaza dit jaar meegenomen in dit specifieke onderzoek. “Wij zijn blij dat Ekoplaza nu ook wordt meegenomen in het vergelijkingsonderzoek Superlijst Sociaal. Het geeft ons handvaten om inzichtelijk te maken wat we al weten van mensenrechten in onze keten en waar we aan moeten werken,” aldus Lorenzo van Nistelrooij, kwaliteitsmedewerker bij Ekoplaza.

Uit de Superlijst Sociaal is gebleken dat er aandachtspunten zijn voor aankomend jaar. Daarnaast doet Ekoplaza een aantal zaken ook goed. Zo blijkt dat we als een van de weinige supermarkten jaarlijks aantoonbaar een risicoanalyse uitvoeren en een recent overzicht van onze eerste lijnsleveranciers publiceren. “We vinden het enorm belangrijk om langdurige, eerlijke overeenkomsten te sluiten met kleinschalige boeren. Een goed specifiek voorbeeld is het Fairtrade herbebossingsproject in Ecuador. Dit is speciaal gericht op inkomensverbetering van de lokale boeren en wordt bekostigd via de verkoop van ons eigen chocolademerk Happy Chocolate. Ook ondersteunen we vrouwen in Egypte om zelfstandiger te worden door bijvoorbeeld hulp met het opzetten van een eigen bedrijf. Dit doen we niet alleen, maar via een partnerschap met ons theemerk Cleo’s. Gelukkig worden deze specifieke voorbeelden gezien en opgenomen in het onderzoek.”

Biologisch als minimale eis bij Ekoplaza
De norm bij Ekoplaza is biologisch. Met alle normen en waarden die daarbij komen kijken, waarvan eerlijke samenwerking er één is. Wat biologisch is, hoeft niet automatisch ook Fairtrade te zijn of andersom. In de praktijk gaan biologisch en Fairtrade wel vaak samen, zo’n 51% van de Fairtrade organisaties is ook biologisch gecertificeerd. Daarom vind je het Fairtrade keurmerk en het biologisch keurmerk regelmatig samen op een verpakking. Lorenzo: “Beide wordt door onze inkopers en kwaliteitsmedewerkers uitvoerig besproken met leveranciers. Vanuit de kernwaarden van de organisatie staan wij voor een eerlijke samenwerking met een menselijk maat. Deze samenwerking is gebaseerd op veelvuldig menselijk contact waardoor er aan beide kanten vertrouwen ontstaat. We kennen onze partners en de keten waarin ze werken en stemmen randvoorwaarden persoonlijk af. Door deze werkwijze hebben wij geen uitgebreide inkoopspecificatie, wat voor dit onderzoek gevraagd is. Voor ons als organisatie halen we hier dus waardevolle learnings uit, zodat we in de toekomst bewijslast kunnen verzamen rondom onze werkwijze. Vertrouwen is voor ons enorm belangrijk, maar objectief bewijs is ook waardevol gebleken.”

Aspecten als biodiversiteit, klimaat, milieubescherming, dierenwelzijn, volksgezondheid, mensenrechten, arbeidsomstandigheden en eerlijke handel staan binnen biologisch centraal. Onlangs publiceerde Ekoplaza een Due Diligence rapportage Mensenrechten waarin het beleid rondom gelijke kansen van arbeiders, kleinschalige boeren en gender werd gedeeld. Lorenzo: “Wij sturen continu op alle aspecten die binnen biologisch van waarde zijn. Het onderzoek maakt voor ons inzichtelijk dat we te weinig rapporteren over waar wij ons dagelijks hard voor inzetten. Hier willen we graag verandering in brengen, zodat we hier in de toekomst ook doelstellingen aan kunnen verbinden. Daar zijn we onlangs mee gestart en hebben we middels de rapportage al mooie stappen gemaakt.”

Ekoplaza voorstander van IMVO wetgeving
Uit de Superlijst Sociaal blijkt dat Ekoplaza als enige supermarkt publiekelijk opkomt voor de rechten van kleinschalige boeren. Recentelijk heeft Ekoplaza het initiatief voor de nieuwe Wet Verantwoord en Duurzaam Internationaal Ondernemen onderschreven om bedrijven wettelijk verantwoordelijk te maken voor wat eigenlijk heel normaal is: ondernemen met respect voor kinderen en mensen, milieu en klimaat. Lorenzo: “Onlangs hebben we ons uitgesproken als voorstander van IMVO wetgeving. Daar bovenop laat Superlijst Sociaal kansen zien van goed beleid en praktijken waarmee we nu al stappen kunnen zetten.”

Samenwerking met Oxfam Novib
Uit de conclusie van de Superlijst sociaal blijkt dat supermarkten mensenrechten in de voedselproductieketen onvoldoende gewaarborgd hebben. Ook voor Ekoplaza zien we ruimte voor verbetering en groei. Lorenzo: “Samen met Oxfam Novib bekijken we hoe we onderdelen binnen mensenrechten beter kunnen documenteren en sneller stappen kunnen zetten. Zij kunnen voor ons een belangrijke rol spelen in het delen van informatie en adviseren waarom onderdelen zoals internationale verdragen binnen mensenrechten zo enorm belangrijk zijn.”

Meer over mensenrechten bij Ekoplaza

Superlijst Sociaal maakt onderdeel uit van het bredere onderzoeksprogramma Superlijst, waarin Questionmark de bijdrage van supermarkten aan een gezond en duurzaam voedselsysteem onderzoekt en aan het licht brengt.