04 feb. 2020 editorial

Kringlooplandbouw voor een betere wereld

img

Op dinsdag 14 januari 2020 trokken wij, samen met nog 60 andere landbouw- en natuurorganisaties de wandelschoenen aan om middels een wandeling aandacht te vragen voor kringlooplandbouw. De Kring-Loop eindigde met het overhandigen van een 10 stappenplan aan minister Schouten. Het plan bevat een transitie om natuurinclusieve kringlooplandbouw te realiseren. Het Kring-Loop collectief werd na het overhandigen van het plan uitgenodigd om door te praten met de minister.

We hebben ons, als enige supermarkt, aangesloten bij de Kring-Loop. Steven IJzerman, kwaliteitsmanager Ekoplaza: “Als afnemer van onze boeren hebben wij een belangrijke rol in het verkrijgen van kringlooplandbouw. We willen dit graag stimuleren en daarin ook de agrarische keten helpen om te verbinden wanneer een teler of veehouder zelf geen mogelijkheden heeft tot een gemengd bedrijf. Met de hulp van de organisaties die samen de Kring-Loop vormen, kunnen we hier nog sneller stappen zetten binnen de sector en via de politiek.”

De Kring-loop is een beweging die het veld probeert te verenigingen, te versterken en te mobiliseren. Een ontmoetingsplek. Het is ook een gelegenheidsdenktank van alle verschillende stakeholders in het debat, de innovatieve en vooruitstrevende mét bruggen naar stakeholders die in transitie willen (maar misschien nog niet weten hoe). Vele spelers uit de voedselketen, maatschappelijke organisaties, burgerbewegingen, wetenschap en natuurorganisaties denken met elkaar mee.

Verschillende boeren waar wij mee samenwerken doen al aan kringlooplandbouw. Bij deze boeren komt dan niet alleen de melk uit Nederland, maar zij verbouwen ook al het voer voor de koeien op eigen land. Door veevoer op eigen land te verbouwen kunnen kringlopen gesloten worden en zijn boeren zowel koeienboer als akkerbouwer. Deze vooruitstrevende boeren kiezen hier zelf voor.