03 aug. 2020 editorial

Kool oogsten bij Kramer

img

Beter eten met ongepasteuriseerde zuurkool
In de zomer denk je misschien helemaal niet aan zuurkool. Toch komen de witte kolen waarvan deze gezonde groente is gemaakt nu van het land in het Noord-Hollandse Zuid-Scharwoude. Dankzij het eeuwenoude fermentatieproces is zuurkool bij ons jaarrond verkrijgbaar én superlekker als frisse salade bij bijvoorbeeld de barbecue. Onze Kramer kool is ‘wild’ gefermenteerd en niet gepasteuriseerd, wat per verpakking meer dan 1 miljard verschillende levende melkzuurbacteriën oplevert. 

Wild gefermenteerd zonder starterscultuur
Kramer & Zonen teelt en verwerkt al vijf generaties lang kool. Hun werkwijze zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest maakt de grond ook voor de volgende generaties nog bruikbaar. Vers van het land verwerkt Kramer de biologische kool tot sliertjes waarmee direct het fermentatieproces begint. In diepe putten fermenteert deze op duurzame wijze onverwarmd en ‘wild’ met de op de kool aanwezige bacteriën in plaatst van met een mono-starterscultuur.  Daardoor ondergaat de kool meerdere fases met veel verschillende stammen levende melkzuurbacteriën waar de zuurkool uiteindelijk nog boordevol mee zit. Zelfs zoveel, dat je met één hap meer binnenkrijgt dan met een probiotica pil. Na zo’n drie weken te zijn gefermenteerd gaat de kool vervolgens ongepasteuriseerd in de emmer, in tegenstelling tot veel andere merken die de zuurkool wel pasteuriseren. Snel en gezond genieten doe je met hun rauwe Organic Krauts varianten die lekker zijn door de salade, als bijgerecht of door je smoothie.

Tip: Vroeger werden de kolen via bootjes naar de veiling in Broek op Langedijk gebracht. Tegenwoordig is deze oudste doorvaargroenteveiling ter wereld een museum. Hier ervaar je zelf dat zuurkool niet uit de supermarkt komt, maar uit volle grond en eeuwenlang bewerkt door de familiehanden van Kramer & Zonen.

Zuurkool is rijk aan vezels, licht verteerbaar en het zit vol vitamine C. Die heeft een verstevigende werking op je huid, zorgt voor een verbeterde opname van ijzer en draagt bij aan een verbeterd immuunsysteem.

Weetje: De Kramer zuurkool in emmertjes is niet volledig gefermenteerd waardoor die nog een beetje zoetig smaakt. De dubbel gefermenteerde zuurkool in pak is daarentegen extra zuur. Iets té zuur? Was de zuurkool niet. Daarmee was je ook de voedingsstoffen en smaak weg. Voeg desgewenst appelsap of honing toe.