31 okt. 2019 editorial

Kefir, slechts een aangezuurd melkproduct?

img

Donderdag 24 oktober was in de Keuringsdienst van waarde te zien dat kefir (zoals in supermarkt verkocht) slechts een aangezuurd melkproduct is. Riep deze aflevering vragen bij je op? Christianne de Kort, kwaliteitsmedewerker bij Ekoplaza vertelt je over kefir in het algemeen en bij ons in de winkels.

Wat is kefir?
Kefir is een gefermenteerde melkdrank die zijn oorsprong vindt in de Kaukasus. Het wordt van origine gemaakt met het ‘kefirplantje’, een kolonie van honderden soorten melkzuurbacteriën en gisten. De bacteriën in kefir zetten een deel van de melksuikers (lactose) om in melkzuur. Hierdoor ontstaat een friszure drank. De gisten produceren koolzuur en een aantal vitaminen die de bacteriën op hun beurt helpen groeien. Deze bacteriën produceren ook verscheidene vitaminen (waaronder B12 en K2) en tryptofaan. Tryptofaan is een voorloper van serotonine (een gelukshormoon), wat op zijn beurt weer een voorloper is van melatonine (het slaaphormoon).

De Keuringsdienst van Waarde testte een aantal kefir producten 
In de uitzending was te zien dat de kefir zoals in de supermarkt verkocht wordt geen gist bevat. Iets wat de kefir typeert en het kenmerkende bruisende effect geeft. De Keuringsdienst van Waarde testte een aantal kefir producten op basis van melk en kwam tot de conclusie dat de meeste kefir die in Nederland verkrijgbaar is geen gisten bevat. Gisten zorgen voor het typerende bruisende kenmerk van de kefir. De term ‘kefir’ is echter niet in wetgeving vastgelegd. Echte kefir zit vaak in een flexibele fles om drukverschillen op te vangen. Omdat kefir geen beschermde term is en de supermarkt geen bolle verpakkingen in haar schap wil vind je in de reguliere supermarkt enkel kefir zonder gisten. Eigenlijk lijkt dit product meer op karnemelk dan op de originele kefir zoals uit de Kaukasus.

Verkoopt Ekoplaza ‘echte’ kefir?
Bij Ekoplaza vind je 2 soorten kefir: op basis van melk en op basis van water en gedroogde vruchten. De bacteriën en gisten zetten het grootste deel van de suikers uit de melk (lactose) en gedroogde vruchten om in o.a. koolzuur, melkzuur en vitamines. Hierdoor ontstaat een friszure bruisende drank.

De kefir van Rauw Power (verkrijgbaar bij Ekoplaza in het zuivelschap) is gemaakt van bacterieculturen en gisten en wordt 24 uur gefermenteerd. Doordat de melk rauw verwerkt wordt bevat het levende bacteriën. Kefir is (net als yoghurt en karnemelk) geschikt bij lactose intolerantie. Melkzuur bacteriën hebben het grootste deel van de melksuikers (lactose) omgezet in melkzuur. Afhankelijk van de mate van intolerantie worden gefermenteerde zuivelproducten en harde kazen meestal goed verdragen.

Waar komt de melk voor Rauw Power vandaan?
De melk komt van de Raw Milk Company in Lutte. Hun koeien lopen het hele weideseizoen buiten. Ze worden in de winter bijgevoerd met gedroogd gras, met daarnaast maximaal 20% granen (gerst, haver of rogge) en luzerne.

Klik hier voor meer informatie over Rauw Power bij Ekoplaza of check rawmilkcompany.nl.

avatar

Christianne de kort

Consultant kwaliteit

Biofoodie richt zich op kennisoverdracht in de hele keten: van boer tot bord. Door middel trainingen en bijdragen aan content marketing en communicatie maakt Biofoodie de vertaalslag van complexe informatie naar behapbare kennis en waardering voor de producten waarmee we werken.