Linzen-gehaktbrood met rodekoolsalade
Linzen-gehaktbrood met rodekoolsalade

Hoofdgerecht

Linzen-gehaktbrood met rodekoolsalade

  • Hoofdgerecht
  • 2 personen

Ingrediënten lijst

Linzen-gehaktbrood:
200 g linzen, uitgelekt en drooggedept
125 g tomatenketchup (ongezoet) + 3 el extra
100 g gehakt
40 g havermout
1 ui, fijngesneden
1 ei
1 teentje knoflook, geperst
1 tl vadouvan specerijenmix
1 tl Italiaanse kruiden
½ tl olie
Rodekool-bietjessalade:
1 verse rode biet, geschild en geraspt
1 rode ui, in dunne halve ringen
1 teentje knoflook, geperst
¼ rode kool, zonder stronk en in fijne reepjes
1 el lijnzaadolie
1 el sesamzaad, geroosterd
1 tl ahornsiroop
Scheutje balsamicoazijn
Roerbak van spruitjes:
250 g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd
250 g champignons, in plakjes
50 g hazelnoten, eventueel gehakt
1 bosui, in ringetjes
2 el olie
1 el peterselie, gehakt
Zout en peper

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Breng 125 ml water aan de kook, voeg de linzen toe en laat 25-30 minuten koken tot de linzen gaar zijn (of gebruik linzen uit een pot).
  3. Bak intussen de ui en knoflook in de olie rustig zacht.
  4. Pureer de ui, linzen en havermout in een keukenmachine of met de staafmixer tot het redelijk fijn is (hoeft niet glad). Roer het ei, het gehakt, ketchup, kruiden, specerijen en zout en peper erdoor. Schep het mengsel in een klein cakeblik en strijk de bovenkant glad. Bestrijk met 3 eetlepels ketchup en bak 35-45 minuten in de oven.
  5. Laat 10 minuten rusten en snijd dan in plakken.
  6. Voor de roerbak van spruitjes met champignons en hazelnoten, blanceer je de spruiten even in kokend water.
  7. Roerbak de spruiten in de olie, voeg na 5 minuten de champignons toe.
  8. Schep de bosui, peterselie, peper en zout erdoor en, als de spruiten beetgaar zijn, de hazelnoten.
  9. Voor de rodekool-bietjessalade roer je een dressing van lijnzaadolie, ahornsiroop, balsamico en knoflook.
  10. Vermeng in een schaal de rodekool, ui en bietjes en schep de dressing er voorzichtig door. Bestrooi voor het serveren met sesamzaad.
  11. Serveer het linzen-gehaktbrood, de salade en de roerbak van spruitjes samen.

Boodschappen lijst

Tips

Ook lekker de volgende dag als lunch met een tomatensalade met basilicum en rode ui of een restje bietensalade. Dit recept komt uit Lekker Weten Winter 2021.