Galette met bospaddenstoelen
Galette met bospaddenstoelen

Hoofdgerecht

Galette met bospaddenstoelen

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 503 kcal / portie

Ingrediënten lijst

250 g paddenstoelen
140 g zachte geitenkaas met tijm & rozemarijn
100 g (koude) roomboter
100 g volkoren speltmeel
50 g kastanjemeel
50 g kastanjes
2 tenen knoflook
1 prei
1 ei
1 el gedroogde porcini of cantharellen
1 el gedroogde cranberries, in kleine stukjes
1½ tl gedroogde tijm

BEreidings wijze

  1. Begin met het maken van de bodem. Doe het speltmeel, kastanjemeel, een halve theelepel zeezout, een halve theelepel tijm en de (koude) boter in een keukenmachine en mix dit tot het deeg kruimelig wordt (kan ook met de hand). Voeg 2 eetlepels (ijskoud) water toe en blijf kneden tot er een mooi soepel deeg is ontstaan. Pak het deeg in plastic folie en leg het (minimaal) 20 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  2. Laat voor de vulling 1 eetlepel porcini in kokend water weken. Snijd de prei in ringen en de paddenstoelen in even grote stukjes. Verhit wat boter in een pan en bak de prei op laag vuur tot het zacht is. Voeg nu de paddenstoelen toe en zet het vuur wat hoger, bak een aantal minuten mee. Voeg dan 1 theelepel tijm, de fijngesneden knoflook, de (uitgelekte) fijngesneden porcini en in stukjes gesneden kastanjes toe en laat dit ook een aantal minuten meebakken. Breng het geheel op smaak met zeezout en zwarte peper.
  3. Zet het vuur uit en voeg de zachte geitenkaas en de cranberries toe aan het paddenstoelenmengsel en mix goed tot er een romige vulling ontstaat. Proef en breng desgewenst op smaak met extra zeezout en peper.
  4. Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif het (schone) aanrecht en een deegroller met bloem en rol hierop het deeg uit tot een grote ronde vorm (van ongeveer 0,5 cm dik). Leg voorzichtig het deeg op het bakpapier van de bakplaat. Verdeel de paddenstoelenvulling over het deeg, maar houd 2 centimeter vanaf de buitenrand vrij. Bestrijk de randjes met wat losgeklopt ei en vouw de randjes over de vulling, geen zorgen, het hoeft niet de hele vulling te bedekken. Doe wat kleine blokjes boter op je vulling voor het de oven in gaat; zo voorkom je een te droge vulling. Besmeer ook de rand aan de buitenkant met losgeklopt ei.
  5. Bak de galette in ongeveer 45-50 minuten in de oven tot de randjes mooi goudbruin zijn. Laat de galette afkoelen voordat je hem (voorzichtig) verplaatst; het deeg is kruimelig. Serveer de galette eventueel met extra groenten of een salade.

Boodschappen lijst