Borrelplankje met bietenchips, falafel en tahin dip
Borrelplankje met bietenchips, falafel en tahin dip

Tussendoor

Borrelplankje met bietenchips, falafel en tahin dip

  • Tussendoor
  • 8 personen
  • 269 kcal / portie

Ingrediënten lijst

400 g kikkererwten (blik)
100 g havermout
50 g noten
4 rode bieten
4 teentjes knoflook
2 sjalotjes
1½ citroen, geperst
5 el witte tahin
2 el avocado olie
4 tl paprikapoeder
1 tl gemalen komijn
1 tl baking soda
1 tl ahornsiroop
2 takjes rozemarijn
1 bos peterselie
Zout & peper

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 160℃ en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  2. Was de bieten snijd ze (met schil) in hele dunne plakken. Meng de avocado olie, rozemarijn, 2 tl van de paprikapoeder en zout & peper door elkaar en bedek alle bietjes met een dun laagje. Verdeel ze over de bakplaten en laat de chips elkaar niet overlappen. Bak ze in meerdere lichtingen in het midden van de oven zo'n 20-25 minuten.
  3. Verhoog de temperatuur naar 180℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal de noten fijn in een keukenmachine en zet even aan de kant.
  4. Snijd de sjalot en knoflook fijn en fruit deze een aantal minuutjes in wat olie. Voeg dan 1 tl paprikapoeder en gemalen komijn toe en bak een minuutje mee.
  5. Doe het sjalot-knoflook mengsel, 2 el tahin, de afgespoelde en uitgelekte kikkererwten, havermout, 1 el olie, peterselie, baking soda, sap van een kleine citroen, zeezout en peper in een keukenmachine en mix tot er een samenhangend deeg is ontstaan. Is het nog te nat? Voeg dan wat extra havermout toe. Vorm 20 balletjes van gelijke grootte en rol deze door de gemalen noten.
  6. Bak de falafels in 20 minuten goudbruin en draai ze na 10 minuten baktijd om. maak ondertussen de dipsaus door 3 el tahin te mixen met het sap van een halve kleine citroen, 1 fijngesneden teentje knoflook, 1 tl paprikapoeder, ahornsiroop, zout & peper. Verdun de saus met 4-6 el water.
  7. Serveer de falafels op een schaal samen met de bietenchips en tahin-dip.

Boodschappen lijst

Tips

Laat de chips afkoelen voor serveren; zo worden ze éxtra knapperig! Liever notenvrije falafels? Rol de balletjes dan door sesamzaad.