Verwarm de oven op 160℃ en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Was de bieten (ze hoeven niet geschild te worden) en snijd ze dan (eventueel met behulp van een mandoline of keukenmachine) in heel dunne plakken. Bedek de schijfjes met 2 eetlepels olie, fijngehakte rozemarijn, 2 theelepels paprikapoeder, zeezout, zwarte peper en zorg dat alles bedekt is met een dun laagje. Verdeel de chips over de bakplaten; de chips mogen elkaar niet overlappen. Bak de chips in meerdere lichtingen; dus niet meerdere bakplaten tegelijk. Zet de chips in het midden van de oven en bak ze 20-25 minuten of totdat ze knapperig zijn. Laat de chips afkoelen voor serveren, zo worden ze éxtra knapperig.
Verhoog de oventemperatuur vervolgens naar 180℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maal de noten fijn in een keukenmachine, doe dit op een bord en zet dit even aan de kant.
Snijd de sjalot en 4 tenen knoflook fijn (eventueel met behulp van de keukenmachine) en fruit deze een aantal minuutjes in wat olie. Voeg dan 1 theelepel paprikapoeder en gemalen komijn toe en bak de specerijen een minuutje mee.
Doe het sjalot-knoflook-specerijen mengsel, 2 eetlepels tahin, de afgespoelde en uitgelekte kikkererwten, de havermout, 1 eetlepel olie, de bos peterselie, de bakingsoda, het sap van een kleine citroen, zeezout en peper in de keukenmachine en mix tot er een samenhangend deeg is ontstaan waar je gemakkelijk balletjes van kunt vormen. Is het deeg nog te nat of kleverig? Voeg dan nog wat extra haver toe en mix nogmaals. Vorm 20 balletjes van gelijke grootte en rol deze door de gemalen noten. Leg de balletjes op de beklede bakplaat. Wil je notenvrije falafels maken? Rol ze dan door wat sesamzaad.
Bak de falafels in 20 minuten goudbruin en draai ze na 10 minuten baktijd om. Maak ondertussen de dipsaus door 3 eetlepels tahin te mixen met het sap van een halve kleine citroen, 1 fijngesneden teentje knoflook, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel ahornsiroop, zeezout, peper en verdun de saus met 4-6 eetlepels water.
Serveer de falafels op een schaal samen met de bietenchips en de tahin-dip.
Reviews
Er zijn nog geen beoordeling. Wees de eerste om te beoordelen ( Inloggen )
Deel jouw creatie!
We kijken uit naar jouw creatie! Deel jouw gerecht via Instagram met hashtag #ekoplaza of tag ons op facebook.
Feedback
Heb je opmerkingen of suggesties op dit recept
Laat het ons weten!
Borrelplankje met bietenchips, falafel en tahin dip
Voorbereiding
Verwarm de oven op 160℃ en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Was de bieten (ze hoeven niet geschild te worden) en snijd ze dan (eventueel met behulp van een mandoline of keukenmachine) in heel dunne plakken. Bedek de schijfjes met 2 eetlepels olie, fijngehakte rozemarijn, 2 theelepels paprikapoeder, zeezout, zwarte peper en zorg dat alles bedekt is met een dun laagje. Verdeel de chips over de bakplaten; de chips mogen elkaar niet overlappen. Bak de chips in meerdere lichtingen; dus niet meerdere bakplaten tegelijk. Zet de chips in het midden van de oven en bak ze 20-25 minuten of totdat ze knapperig zijn. Laat de chips afkoelen voor serveren, zo worden ze éxtra knapperig.
Verhoog de oventemperatuur vervolgens naar 180℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maal de noten fijn in een keukenmachine, doe dit op een bord en zet dit even aan de kant.
Snijd de sjalot en 4 tenen knoflook fijn (eventueel met behulp van de keukenmachine) en fruit deze een aantal minuutjes in wat olie. Voeg dan 1 theelepel paprikapoeder en gemalen komijn toe en bak de specerijen een minuutje mee.
Doe het sjalot-knoflook-specerijen mengsel, 2 eetlepels tahin, de afgespoelde en uitgelekte kikkererwten, de havermout, 1 eetlepel olie, de bos peterselie, de bakingsoda, het sap van een kleine citroen, zeezout en peper in de keukenmachine en mix tot er een samenhangend deeg is ontstaan waar je gemakkelijk balletjes van kunt vormen. Is het deeg nog te nat of kleverig? Voeg dan nog wat extra haver toe en mix nogmaals. Vorm 20 balletjes van gelijke grootte en rol deze door de gemalen noten. Leg de balletjes op de beklede bakplaat. Wil je notenvrije falafels maken? Rol ze dan door wat sesamzaad.
Bak de falafels in 20 minuten goudbruin en draai ze na 10 minuten baktijd om. Maak ondertussen de dipsaus door 3 eetlepels tahin te mixen met het sap van een halve kleine citroen, 1 fijngesneden teentje knoflook, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel ahornsiroop, zeezout, peper en verdun de saus met 4-6 eetlepels water.
Serveer de falafels op een schaal samen met de bietenchips en de tahin-dip.