05 aug. 2018 editorial

Zout is het nieuwe zitten

img

Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen te veel zout binnen. Gemiddeld zo'n 9 gram per dag, terwijl 6 gram per dag de max is. Per jaar eten we dus ca. 1 kilo zout te veel. Dit is vooral slecht voor je bloeddruk. De kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten is daardoor veel groter. En, te veel zout heeft direct een schadelijk effect op je nieren. We horen je denken, eerst stond alcohol in de spotlights, toen suiker, E-nummers, lichaamsbeweging en nu dus ook zout. No worries, met dagelijks een beetje minder zout is alles nog steeds even lekker. Ontdek het zelf!

De ongezouten waarheid
Wanneer we het over zout hebben, bedoelen we keukenzout. Keukenzout bestaat voor 0,6 gram uit chloride en 0,4 gram uit natrium. En juist dit laatste mineraal is in grote hoeveelheden de boosdoener. Veel producten waarvan je het niet verwacht bevatten keukenzout. Daarom kun je er onbewust ook meer van binnen krijgen. Alledaagse producten, zoals kant-en-klaar maaltijden, koekjes, (zoete) drop, vis, zuurkool, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips, bevatten allemaal zout. Maar kaas, brood en vleesproducten spannen wel de kroon.

Fabrikanten voegen zout toe om de smaak, houdbaarheid of structuur te veranderen. Het is dus niet alleen het zoutvaatje dat onze bloeddruk laat stijgen, maar vooral het zout toegevoegd tijdens de productie.

Bij Ekoplaza letten we goed op de hoeveelheid zout in onze producten! Weten waar allemaal (onnodig) zout aan toegevoegd wordt en hoe we thuis zelf ons eten gezond op smaak kunnen brengen, scheelt zo veel. Leer ook de pure smaak van het eten waarderen door voor minder zout te kiezen. Wij helpen je graag!

Koken met kruiden
Om je gerechten met minder zout op smaak te brengen, kun je kiezen voor kruiden of specerijen. Zo maak je je eten in een handomdraai lekkerder. Verse kruiden voeg je bij voorkeur toe op het laatste moment (m.u.v rozemarijn en tijm).

Gedroogde kruiden en specerijen kun je het beste tijdens het kookproces toevoegen en even meebakken. Zo komt de smaak nog beter tot zijn recht.

Minderen met zout
Op de verpakking staat hoeveel zout er in het product zit. Bekijk en vergelijk daarom altijd goed! 1 gram zout is gelijk aan 0,4 gram natrium. Bij producten waaraan geen zout is toegevoegd, mag staan dat het zoutgehalte uitsluitend afkomstig is van nature voorkomend natrium. Wanneer zout is toegevoegd tijdens de verwerking of door toevoeging van ingrediënten die zout bevatten, mag deze vermelding niet.

Zout, broodnodig
Maar, brood bevat ook zout. Hoe zit dat dan? Hier speelt zout vooral een rol in de bereiding. Het zorgt ervoor dat het deeg niet plakkerig is, geeft het volume en een knapperige korst.

Door hernieuwde regels van de overheid zorgt de bakkerijsector al sinds 2008 voor minder zout in het brood. Tot nu toe al 25% minder. De bakkers zorgen er met hun vakmanschap voor dat zij hetzelfde luchtige en lekkere brood blijven maken. En omdat de zoutverlaging stapsgewijs gaat, proeven we het verschil niet in smaak.

Tips, voor minder zout

  1. Maak eens je eigen pizza! Dit scheelt veel zout en is minstens zo lekker.
  2. Maak zelf soep. Lekker en gezond met veel verse groenten en een bouillonblokje met minder zout.
  3. Een zakje jus is een zoutbom, maar zelf jus maken van vlees gebakken in ongezouten boter is dat niet. Zo makkelijk kan het zijn!
  4. Kies liever voor ongezouten noten dan voor borrelnootjes. En chips maak je zo zelf heel gemakkelijk. Net zo lekker, maar veel gezonder!
  5. Kaas is nog zo'n zoutbom. Maar gelukkig zijn er ook minder zoute kaassoorten, zoals bijvoorbeeld mozzarella of verse geitenkaas. Lekker voor op je zelfgemaakte pizza!
  6. Rookworst is natuurlijk heerlijk bij een winterse stamppot, maar ook erg zout. Denk daarom eens aan een vegetarische stamppot met geroosterde noten. Of neem liever een kleiner stukje worst.