17 mei 2021 editorial

Peulvruchten van eigen merk

img

Onze lichaamseiwitten bevatten 20 aminozuren (eiwitten), waarvan we er een aantal niet zelf kunnen aanmaken. Peulvruchten hebben naast calcium, ijzer en B-vitamines een hoog eiwitgehalte. In combinatie met granen geven ze een compleet pakket aminozuren, waarmee het een ideale vleesvervanger is! Onze Ekoplaza peulvruchten komen uit Noord-China. Hier leven en werken duizenden boeren die de mooie plantmethode van de peulvrucht van generatie op generatie hebben doorgegeven. Poppe Braam van DO-IT is hier in 1998 een samenwerking met het Chinese bedrijf Huaen gestart om boeren te ondersteunen in het omschakelen naar en werken met biologisch teelt.

Vruchtbare grond, geweldig klimaat
Met een geschiedenis die meer dan 1000 jaar teruggaat, is China een van de oorspronkelijke landen van de aduki- en mungboon. In Noord-China zijn grote gebieden landbouwgrond bestemd voor deze bonen. Dankzij de perfecte natuurlijke geografische voorwaarden, zoals de voedingrijke, zwarte grond, de rivier en het goede klimaat, is de oogst elk jaar goed. Hierdoor vinden wij het de beste kwaliteit ter wereld. De bonen zijn groot, hebben een hoog kiemniveau en zijn zeer voedzaam. De plaatselijke bevolking at deze boon dan ook vaak, bijvoorbeeld als energierijke rijstepap en als brood door de bonen te persen en toe te voegen aan tarwe met wat suiker.

De mythe van dichtbij
DO-IT importeert veel verschillende soorten peulvruchten uit China. De boeren in China oogsten vooral handmatig en het lokale transport gaat per trein. Vanuit de havens worden de peulvruchten met containerschepen vervoerd richting onze haven in Rotterdam. Deze schepen vervoeren zo’n 17.000 containers tegelijk naar Rotterdam. Alles bij elkaar geeft dat een CO2-uitstoot die lager ligt dan transport per vrachtwagen vanuit Europese herkomst waar ook nog eens machinaal geoogst wordt.

Het mooiste van de biologische teelt is dat de leefomgeving hier prachtig blijft: veel gras, schone rivieren, verschillende dieren en een grote diversiteit aan planten.

De boeren achter Ekoplaza peulvruchten

De biologisch werkende boeren maken deel uit van de ‘green food development’. Toen Huaen dit idee over landbouw in deze regio kwam verspreiden - onbehandelde zaden, wisselteelt, geen kunstmest en geen onkruidverdelgers - was dat eigenlijk precies zoals de voorouders van deze boeren al deden. Zij dachten dat het onmogelijk was om hiernaar terug te gaan. Hoe dit uitpakte, vertellen de boeren je graag zelf:

Boer Xu Jiayong werd door de organisatie Huaen opgeleid om biologische pintobonen te telen:
“De allermooiste bonen die er zijn! Hiermee krijg ik de grootste opbrengst en dankzij de hoge voedingswaarden eten mensen ze graag. In 2007 werden mijn pintobonen biologisch gecertificeerd; voor mij de grootste eer. In 2010 begon Huaen met een fair trade project en kreeg ik behalve een nog hogere fee, ook een zonneboiler: heel zeldzaam in mijn dorp destijds. Ik ben er trots op dat ik een Chinese biologische boer ben, dit is mijn geluk.”

Huang Haitao werkt al negen jaar voor Huaen en teelt linzen:
“Werken zoals onze voorouders al duizenden jaren deden was wel moeilijk zonder chemische pesticiden. Ik moest harder en langer werken. En zonder kunstmest had ik meer koeien en schapen nodig voor de compost. Maar na een aantal jaar zag ik iets waarmee ik wist dat dit de goede richting was: onze rivier bleef schoon, onze bodem steeds rijker en het voedsel is veilig. De tijd die ik nu op mijn land besteed is mijn grootste plezier.”

De jonge, biologische boer Lichunliang nam de leiding twee jaar geleden over van zijn vader:
“Na hun studie kiezen veel jonge mensen om in de stad te blijven wonen. Ik keerde terug naar het platteland om mijn vader op te volgen. Hij teelde 12 jaar lang biologische sojabonen en ik zag hoe ons leven en het milieu om ons heen daardoor positief veranderde. Zonder de ondersteuning van Huaen had ik mijn studie nooit kunnen afmaken. Daarom ben ik bereid de biologische landbouw voort te zetten en via fair trade nog meer mensen in mijn gemeenschap te helpen.”

Boer Lin Jiangguo plant al meer dan 25 jaar zwarte kidneybonen:
“In 2007 begon ik biologisch te telen. Vanwege de kleinere opbrengst was dat best moeilijk. Gelukkig betaalde Huaen mij voortdurend meer, zodat ik het volhield. Dankzij de fair trade subsidie van Huaen kon mijn zoon studeren en door de opbrengst van onze oogst kon ik mijn huis herbouwen. Onze leefomstandigheden zijn steeds beter geworden. Nu hebben we een duurzame, biologische boerderij en ben ik trots op mijn beslissing destijds omdat ik nog altijd biologisch kan telen.”

Boer Gao Hongyou teelt al meer dan 30 jaar rode kidneybonen, waarvan 20 jaar voor Huaen:
“Ik kon overgaan op biologisch omdat Huaen mij een opleiding en begeleiding gaf. Zo wist ik precies hoe ik het beste kon profiteren van mijn biologische teelt. Alhoewel het moeilijker werken was op de akker, zag ik dat mijn grond steeds beter werd en kreeg ik steeds meer terug van het land. Nu, jaren later, is biologisch telen populair aan het worden in China. Ik ben er trots op dat ik daarin pionier was en zodoende al jaren meehelp aan de milieubescherming in ons gebied.”