Red beet wellington
Red beet wellington

Hoofdgerecht

Red beet wellington

  • Hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 455 kcal / portie

Ingrediënten lijst

1 kg zoete aardappel, gewassen en in kleine blokjes
5 gekookte bieten, onderkant eraf gesneden zodat ze rechtop staan
3 sjalotten, gesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
1 rol bladerdeeg (koelvers)
1 ei, losgeklopt met een beetje water en zout
3 el olijfolie
3 el peterselie, grof gehakt
2 tl komijnzaad
1½ tl harissa
Zout & peper

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Verdeel de zoete aardappelblokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en wrijf ze in met knoflook, olijfolie, zout en peper. Rooster ze in de oven voor ca. 25 minuten en spatel ze halverwege om.
  3. Haal de zoete aardappelblokjes uit de oven en pureer ze grof in de keukenmachine (gebruik de pulseerknop) met de harissa, peterselie, sjalot en komijnzaad. Breng op smaak zout en peper.
  4. Leg bakpapier op een grote bakplaat en rol het bladerdeeg uit tot een lap van 40 x 30 cm. Zet 15 minuten in de koelkast.
  5. Haal de plaat uit de koelkast en leg met de lange zijde naar je toe. Verdeel een derde van het zoete aardappelmengsel over de rechthoek en laat aan alle kanten 2 cm vrij. Snijd ook een plakje van de zijkant van de bietjes zodat ze recht tegen elkaar aan kunnen staan. Zet ze in een strakke rij op het zoete aardappelmengsel met de platte onderkant naar boven. Schep de rest van de zoete aardappel erop en omheen. Rol het deeg om de vulling heen als een sigaar en blijf rollen totdat de platte onderkant van de bieten naar beneden ligt en de naad van het deeg aan de onderkant zit. Zorg dat het deeg bij de naad een stukje overlapt. Snijd het overtollige deeg weg.
  6. Versier de wellington met het weggesneden deeg. Vouw de zijkanten dicht en snijd eventueel het overtollige deeg weg. Bestrijk de wellington met het eimengsel. Bestrooi met zout.
  7. Bak in ca. 45 minuten goudbruin in de oven op 200°C.

Boodschappen lijst

Tips

Liever vegan? Vervang het ei met 3 el plantaardig alternatief voor melk met een beetje mosterd. Dit recept komt uit Lekker Weten Feest 2021.