Hoofdgerecht
Kabeljauwfilet met pompoentaartje en gekarameliseerde witlof
- • Hoofdgerecht
- • 4 personen
Ingrediënten lijst
- • 300 g schoongemaakte pompoen, in blokjes
- • 1 groentebouillonblokje
- • 2 eieren
- • 250 slagroom
- • 90 g boter
- • 4 stronkjes witlof
- • 1 el suiker
- • Blaadjes van 1 takje tijm
- • 4 kabeljauwfilets van ca. 150 g per stuk
- • Paar schijfjes citroen (garnering)
- • Zout en peper
- • 4 timbaaltjes van 8 cm Ø
BEreidings wijze
- Vul een ruime ovenschotel met kokend water en plaats in de oven. Zet de oven aan op 160℃.
- Kook de pompoenblokjes in groentebouillon in ca. 10 minuten gaar. Giet af, laat uitstomen en pureer tot een egale crème (staafmixer).
- Sla de eieren los met 150 ml van de slagroom en meng deze stevig door de crème. breng eventueel nog op smaak met zout en peper.
- Smelt 20 gram van de boter en vet de timbaaltjes hiermee royaal in. Vul ze tot net onder de rand met pompoenpuree en zet ze voorzichtig in de ovenschaal met water. Gaar in de oven in 30-35 minuten.
- Halveer intussen de witlofstronkjes in de lengte, snijd de bittere kern eruit en kook ze 15 minuten. Laat goed uitlekken en bak ze op laag vuur met 20 gram boter, suiker en tijm lichtbruin. Blus af met 100 ml slagroom en laat nog wat inkoken.
- Klaar de rest van de boter: smelt de boter langzaam in een pannetje, wacht tot de eiwitten neerslaan en aan de oppervlakte drijven. Schep deze vlokken weg met een schuimspaan. Giet het heldere botervet voorzichtig af: dit is de geklaarde boter. Bak hierin de met peper en zout bestrooide kabeljauwfilets op laag vuur gelijkmatig aan beide zijden gaar.
- Stort de pompoentaartjes voorzichtig op de (verwarmde) borden, drapeer er de witlof met wat saus naast en leg de kabeljauwfilet erop. Garneer met limoen. Direct serveren!
Boodschappen lijst
- Ongezouten roomboter
4,69 250 Gram
removeadd product to cart - Witlof
4,99 500 Gram
removeadd product to cart - Oranje pompoen
4,98 1 stuks
removeadd product to cart - Groentebouillonblokjes gistvrij
1,49 6 stuks
removeadd product to cart - Eieren
3,29 6 stuks
removeadd product to cart - Kabeljauwfilet
11,25 270 Gram
removeadd product to cart - Rietsuiker Fairtrade
3,99 1 kg
removeadd product to cart - Citroenen
3,45 500 Gram
removeadd product to cart
Tips
Dit recept is afkomstig uit de Lekker Weten Winter Wijntip! Deze bijzondere combinatie tussen de frisse Gruner Veltliner en de iets vollere Chardonnay maakt deze wijn tot een perfecte begeleider van diverse gerechten. Chardonnay in deze wijn geeft 'm iets meer vulling, de Gruner zorgt voor de frisse elementen.
Feedback
Heb je opmerkingen of suggesties op dit recept. Laat het ons weten!