03 feb. 2023 editorial

Waar komt onze jasmijnrijst vandaan?

img

Onze huismerk biologische jasmijnrijst komt uit Cambodja, waar drie miljoen inwoners (van de vijftien) rijst telen, meestal voor eigen gebruik. Wij werken samen met twee coöperaties in Preah Vihear (van AMRU-RICE) die samen 500 biologische rijstboeren vertegenwoordigen. Meer dan de helft hiervan bestaat uit vrouwen. 

De boeren hebben weinig toegang tot materialen, productietechnieken en voorlichting, waardoor de opbrengst laag blijft. Ook hebben ze te maken met extreme weerscondities zoals zware regens en periodes van droogte. Omdat er geen irrigatiesystemen zijn, maakt dit de rijstteelt erg kwetsbaar. Een samenspel van deze factoren maakt dat de boeren geen leefbaar inkomen kunnen verdienen. 

Eerlijker en duurzamer
Samen met onze inkoper Do-It en met NGO Oxfam, zetten wij ons in om de productie- en leverketen van biologische Cambodjaanse rijst transparanter, duurzamer en eerlijker te maken. Via een blockchaintraject krijgt iedereen meer inzicht in de keten, waardoor beter onderhandeld kan worden over prijzen en contracten. Daarnaast hebben de boeren trainingen gekregen over biologische principes, bodembeheer en het maken van compost. Met als positief effect dat de opbrengst van het land is vergroot met minder kosten. 

Combinatieteelt
Vlinderbloemige gewassen (zoals bonen) binden stikstof in de bodem waardoor deze vruchtbaarder wordt. In het project is in 2022 geëxperimenteerd met de teelt van bonen vlak voor de rijstteelt. Met als doel - naast de oogst van een extra gewas - het vergroten van de rijstopbrengst. Voor dit experiment is de mungboon gebruikt.

Girlpower
Ongeveer 50% van de biologische rijstboeren in Preah Vihear is vrouw. In de coöperaties hebben vrouwen slechts een administratieve functie en weegt hun stem minder dan die van mannen. Om vrouwenrechten te versterken, zal Oxfam Cambodja trainingen geven aan coöperaties die gericht zijn op het verstevigen van de positie van vrouwen binnen die coöperaties. 

Check de app
Omdat de meeste boeren geen laptop hebben is er een app ontwikkeld waarin alle informatie is verzameld. Het mooie is dat hierdoor ook voor de consument zichtbaar wordt waar de rijst vandaan komt. 

Binnenkort kun je via een QR-code op de jasmijnrijst-verpakking zien welke teler uit welk gebied de rijst heeft verbouwd. Deze maximale transparantie geeft de rijstboer een betere toekomst en jou meer inzicht. Eén van de pijlers van het dagelijks handelen bij Ekoplaza!


Meer weten over dit rijstproject? 

Lees meer