24 okt. 2017 editorial

Voedingswaarde in groenten

img

Het advies voor de hoeveelheid groente die we dagelijks moeten eten verandert, we moeten er steeds meer van eten. En dat is niet voor niets, door meer groente (en fruit) te eten kunnen een hoop welvaartsziekten worden voorkomen. Maar hoe zit het eigenlijk met de voedingswaarde van onze groenten? Is deze eigenlijk hetzelfde als vroeger? En hoe kun je ervoor zorgen dat de voedingsstoffen in groenten zoveel mogelijk in tact blijft tussen de oogst en jouw bord?

De tijd dat we ons voedsel zelf moesten verzamelen en direct in onze mond stopte, ligt ver achter ons. Al is wildplukken bij sommigen weer populair, het gros van de groenten dat op ons bord lig heeft eerst een lange weg afgelegd. Door transport en opslag kan er meer of minder tijd zitten tussen oogst en consumptie. Hoe langer groenten worden bewaard, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan. De keuze voor verse groenten van dichtbij en van het seizoen beperkt deze bewaarperiode en dus het verlies aan waardevolle voedingsstoffen.

Daarnaast lijken de groenten van nu niet erg meer op hun wilde voorouders. Veredeling van gewassen was de afgelopen decennia vooral gericht op hogere productie, oogstbaarheid en resistenties tegen ziekten en plagen, maar niet zozeer op voedingswaarde. Het teruggrijpen naar oude rassen of de zogeheten vergeten groenten kan een winst opleveren voor de hoeveelheid voedingsstoffen in groenten.

Naast rassenkeuze is ook de bodem een belangrijke factor die de voedingskwaliteit bepaalt. Wat aan mineralen met de oogst van het land wordt afgehaald, moet ook weer worden aangevoerd wil de bodem gezond blijven. De kwaliteit van de meststoffen bepaalt of de bodem verarmt of vruchtbaar blijft. Net als onze darmen die vezelrijk en gevarieerd voedsel verlangen om gezond te blijven, zo verlangt de bodem mest die rijk is aan organische stof en compost om het bodemleven te voeden. Het opjagen van gewassen met snelwerkende meststoffen doet de kwaliteit van zowel de groenten als bodem geen goed.

Door thuis groenten niet te lang te bewaren en juist te bereiden kun je er ook voor zorgen dat je zoveel mogelijk profiteert van de aanwezige voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van vetten bij groenten. Vet zorgt ervoor dat de vet-oplosbare vitaminen uit de groenten worden opgenomen. Eet alle eetbare onderdelen van de plant, zoals aardappelen in de schil die waardevolle vitaminen bevat, en kook groenten niet maar stoom of grill ze. Zo voorkom je dat veel vitamines en mineralen met het kookwater worden weggegooid. Rauwe groenten eten kan natuurlijk ook, maar bij sommige groenten zorgt het garen juist voor betere opname van voedingstoffen doordat de celwanden kapot gaan.

De biologisch telers van de groenten in uw pakket werken er hard aan een vitaal product te telen. Aan jou de uitdaging er in de keuken een lekker en voedzaam gerecht van te maken.