06 sep. 2023 nieuws

Tegendraadse watermeloenen

img

Lesje omdenken voor gevorderden: waar andere boeren ieder jaar handenwringend de temperatuur naar tropische waarden zien oplopen, doet Joep van den Bool het anders. Klimaatverandering? Dan zoeken we het toch in mediterrane gewassen, dacht hij. Daarom verbouwt Joep al vier jaar watermeloenen, een gewas dat vooral in Zuid-Europa goed gedijt. In mooie, warme Nederlandse zomers voelt de watermeloen zich op Joeps biologische tuinderij De Waog in het dorp Neer (20 kilometer ten zuidwesten van Venlo) prima thuis.

Joep weet wat hij doet want hij heeft jarenlange ervaring met tegendraads boeren. "Op onze tuinderij verbouwen we naast watermeloenen, ook butternuts. Dat zou nooit wat worden hoorde ik van alle kanten. Te koud, niet de juiste bodem. Maar die flespompoenen groeien bij ons juist prima. Ook zoete aardappelen, oorspronkelijk een tropische groente, doen het hier goed." 

De watermeloenen werden dit jaar eind mei geplant, toen de kans op nachtvorst vrijwel weg was. Op het moment van planten was het aan de koude kant, maar het werd al snel warmer. “Met de hoge temperaturen in juni en begin juli hebben de watermeloenen zich heel goed ontwikkeld. Aan het einde van het seizoen is er veel regen gevallen en zijn er wat meloenen rot geworden door meeldauw. Door de goede start hebben we ondanks de regenachtige afsluiter, een aantal smaakvolle meloenen van het land gekregen." 

Helaas was de watermeloenoogst bij Joep dit jaar te klein om ze landelijk in al onze winkels beschikbaar te maken. Want het is geen gemakkelijk gewas om te telen, dat heeft Joep de afgelopen jaren wel ervaren. Met name regen is een probleem. "Dan krijgen ze schimmel en rot, en dat willen we niet. Wij helpen de plantjes een beetje door ze in zwart folie te planten. Door de kleur houdt deze folie - die natuurlijk biologisch afbreekbaar is - de zonnewarmte vast. Is het erg koud, dan kunnen we eventueel ook nog een doorzichtige folie spannen over de planten. En dan is het hopen en wachten op de zon."

De teelt van watermeloenen houdt Joep bewust klein. De kans dat de oogst mislukt is door het wisselvallige weer in Nederland groot. “We kiezen ervoor om een paar rijtjes 'voor de leuk' te zetten. Als het dan niet lukt, zij het zo. En als het wél lukt, halen we er ontzettend veel plezier uit. Want de smaak is echt super!" Jammer genoeg waren de zomermaanden koud, nat en donker. Daardoor hebben veel meloenen het niet gehaald. Maar Joep geeft niet op: volgend jaar weer een nieuwe poging!