02 nov. 2022 column

Pure thee = lekkere thee

img

Door de hectiek van de dag kan een moment voor jezelf er nog wel eens bij inschieten. Even wegzakken op de bank met een kop verwarmende thee. Verwen jezelf daarom met een goede kwaliteit waar je echt van kunt genieten. Want pure ingrediënten geven de lekkerste smaak. Bij Ekoplaza heb je keuze uit meer dan 200 verschillende soorten thee. Allemaal net even wat anders, maar gegarandeerd van de hoogste kwaliteit. 

Echt lekkere thee komt natuurlijk van echte ingrediënten. Geen kunstmatige aroma's maar pure ingrediënten en zorgvuldig samengestelde melanges met rijke smaken. Zo blijf je gehydrateerd terwijl de kachel aanstaat. Of neem eens een thermoskan thee mee tijdens je herfstwandeling. Thee is, naast water, de meest gedronken drank ter wereld. Groene en zwarte thee komen van de theeplant Camellia Sinensis en bevatten flavonoïden. De meeste soorten thee uit ons assortiment zijn kruidenthee en worden gemaakt van andere planten dan de theeplant; denk aan fruit, bloemen, specerijen of combinaties daarvan. Ze bevatten geen cafeïne (bij thee wordt dat theïne genoemd). 

Zo maak je de lekkerste thee
Breng water aan de kook (niet meer dan nodig). Zet groene en witte thee met water van 80°C om een bittere smaak te voorkomen. Laat kruidenthee 5-15 minuten trekken. Hoe meer tijd, hoe meer smaak. Zwarte en groene thee hebben binnen 2-5 minuten al voldoende smaak afgegeven.


Drentse blaadjes
Dat thee niet van ver hoeft te komen bewijzen ze bij Het Blauwe Huis. Het grootste deel vaekoplaza-biologisch-hetblauwehuis-kruidenn de kruiden telen zij zelf in Drenthe. Zo vind je in de Goedemorgen ontbijtmelange o.a. linde, tijm, aardbeienblad, bijvoet en apothekersroos. De apothekersroos bloeit in juni en moet iedere dag met de hand geplukt worden. Het Blauwe Huis kiest uitsluitend voor losse thee. Die is wat grover van structuur. Door losse thee in een theezeefje te laten trekken, geef je de blaadjes voldoende ruimte om te zwemmen, open te klappen en smaak af te geven. Omdat sommige planten zich niet op bedjes laten telen en alleen in het wild groeien, heeft Het Blauwe Huis wilde natuurhoeken ingericht waarin deze planten goed gedijen. Biologisch gecertificeerde wildpluk is in Nederland helaas niet mogelijk, maar op deze manier kunnen zoveel mogelijk inheemse bloemen en kruiden tot heerlijke biologische theemelanges worden verwerkt. Het Blauwe Huis heeft regelmatig open dagen. Maar je kunt ook online een rondleiding volgen. Kijk hiervoor op hetblauwehuis.nl.

De comeback van hennep
Nog een ware smaakmaker uit ons eigen landje is de hennepthee van Dutch Harvest. Hiermee zet oprichter Esther Molenwijk de kracht van hennep opnieuw op de kaart. De plant wordt namelijk al eeuwen in vele culturen gebruikt. Esther teelt de hennep niet op een zolderkamer met energieslurpende lampen, maar op de uitgestrekte akkers van Groningen. Pure hennepthee, zoals de Simply Hemp, bestaat uit 100% hennepblad en -bloem en smaakt fris, mild en lichtzoet met een bijzondere, prikkelende afdronk. Probeer ook een van de melanges, zoals de Sleepy Hemp. Deze melange bevat naast hennepblad en -bloem ook anijszaad, kamille, hop, kaasjeskruid, valeriaan en lavendel. Wedden dat jij lekker slaapt? 

Wildgeplukt
Voor een aantal ingrediënten moet je toch echt de grens over, zoals de uitgestrekte natuurgebieden van Noord-Vietnam. In eeuwenoude bossen groeien de hoge steranijsbomen die worden gebruikt voor de melanges van i Do. Ook de theeplanten, kaneel, gember en geelwortel groeien hier. Uiteraard zijn de wildplukgebieden biologisch gecertificeerd, waardoor een gezonde en vruchtbare bodem garant staat voor de beste kwaliteit. Dat geldt ook voor de thee van Piramide; deze komt niet van aangelegde plantages, maar van inheemse theebomen die groeien rondom het Vietnamese dorpje Suoi Bu. Decennialange samenwerking geeft inkomenszekerheid voor de toekomst van vele boerengezinnen die in deze gebieden leven. Door de wildpluk zijn de blaadjes dikker wanneer ze geoogst worden en daardoor wordt de smaak nóg rijker. En dat weten de theepluksters maar al te goed! De bomen kunnen wel vier meter hoog worden: soms moet je dus klimmen voor de lekkerste thee. 

Ayekoplaza-biologisch-yogitea-classic-theeurvedische wijsheid
Thee op basis van specerijen, zoals kaneel, kardemom, gember en kruidnagel, doet het in de herfst altijd goed. Je vindt ze o.a. in de melanges van Yogi Tea. Deze zijn gebaseerd op ayurvedische principes. Er worden bijvoorbeeld veel wortels van planten gebruikt, zoals geelwortel (kurkuma), gember en ashwagandha, die je helpen om te aarden. Ben je druk in je hoofd, dan is het sowieso een goed idee om je even terug te trekken en tijd voor jezelf te nemen. Omdat kruiden en specerijen verschillende werkingen op het lichaam kunnen hebben is het belangrijk om voldoende te variëren in smaken. Maar nog belangrijker: geniet van het moment! 


Ook lekker: matcha!
Matcha is de enige groene thee-soort waarbij het hele theeblad in de vorm van poeder wordt gedronken. Is dat nou zo bijzonder? Nou en of! De planten worden namelijk 2-3 weken voordat ze worden geoogst in de schaduw geteeld. Dat geeft een bijzondere zachte smaak met een tikkeltje bitter die bovendien perfect past bij zoetere ingrediënten, zoals latte's, mocktails, macarons, pancakes, ontbijtbowls of zelfs in crème brûlée of tiramisu. Dus ben je een echte foodie? Dan kun je eindeloos experimenteren met matcha. Bijvoorbeeld met matcha van Hug the Tea!

Bekijk recepten met matcha