Oer-Hollandse quinoa in glazen statiegeldpot
Het is misschien wel het voedingsmiddel met de meeste discussie over de uitspraak: hoe spreek je quinoa uit? Is het nou 'kie-no-wa' of 'kien-wah'? Mocht je het voor eens en altijd bijdehante opmerkingen van familie en vrienden willen voorkomen: de officiële uitspraak is 'kien-wah'. Sinds kort is er oer-Hollandse quinoa van eigen bodem verkrijgbaar in onze Wisselwaarpotten. Handig die glazen statiegeldpotten, want zo hebben we geen plastic nodig en wordt boodschappen doen zonder onnodige verpakkingen extra makkelijk.
Op eigen bodem
Sinds 2014 is het gelukt om op kleine schaal in Nederland quinoa te telen. Hierdoor hoeft het supergezonde zaadje dat van oorsprong uit Zuid-Amerika komt - net als de aardappel - niet meer van de andere kant van de oceaan te komen. Dat scheelt aardig wat kilometers. Samen met onze trotse telers en de rest van de Nederlandse quinoaketen kunnen we onze passie voor gezonde, lokale en duurzame voeding wederom waarmaken. Door te kiezen voor Nederlandse quinoa, kies je voor lokale teelt en productie. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar je steunt er ook je lokale telers mee. Door de kennis en ervaring van het Nederlandse quinoa telersnetwerk van GreenFood50, zijn we in staat om de quinoa biologisch te telen. Gewoon puur natuur dus.
Onze telers
Quinoa wordt al op veel verschillende plekken in Nederland geteeld. De Nederlandse quinoa-telers zijn er zelfs in geslaagd om quinoa te telen op verzilte grond langs de Noordzeekust. Dit is mogelijk omdat nieuwe quinoa-rassen zich erg goed kunnen aanpassen aan ongunstige omstandigheden, zoals droogte en verzilte grond. De eerste Nederlandse bio-quinoa werd geoogst op de akkers van biotelers Govert van Dis en Phily Brooijmans. Nu, 10 jaar later, kweken beiden nog steeds vol trots biologische quinoa, die sinds kort ook te vinden is in onze Wisselwaar potten. Sinds de start van de teelt in 2014 zijn er veel verbeteringen doorgevoerd, de opbrengst voor de telers is hoger en ook de kwaliteit van de quinoa is vooruit gegaan. Desondanks is de Nederlandse quinoa iets donkerder dan je misschien gewend bent van de Zuid-Amerikaanse quinoa. Dit komt omdat Nederlandse quinoa volkoren is, aangezien het buitenste laagje niet wordt verwijderd. Nog een leuk weetje is dat quinoa botanisch in de amarantenfamilie valt, waar ook spinazie en rode biet bij horen. Het wordt in de Andes al jaren gebruikt als babyvoeding.
Op zoek naar recepten met quinoa? Op onze website vind je er maar liefst 70!