12 aug. 2019 editorial

Natuurmonumenten pleit voor gifvrij

img

Het is je vast niet ontgaan dat het in Nederland slecht gaat met onze vlinders, bijen, kevers, vliegen en alle andere kriebelbeestjes die zo belangrijk zijn voor de natuur. Uit onderzoek van Natuurmonumenten blijkt dat maar liefst twee derde al is verdwenen. Ze roepen iedereen op om een steentje bij te dragen en de beestjes te helpen. Dat kan in natuurgebieden, maar ook bij jou in de tuin, op je balkon of de groenstrook in de buurt. Deze week Natuurmonumenten aan het woord, lees je mee?

Wat is er aan de hand met onze natuur?
Net als alle natuur, hebben ook insecten te lijden onder de industrie, de stenen stad, de vele snelwegen en vooral de intensivering van de landbouw. Op de grote, eentonige, zwaar bespoten velden is geen plek meer voor insecten. De vervuiling heeft ook effect op de natuurgebieden, omdat de regen stikstof en mest meevoert. Hierdoor verdwijnen veel soorten planten en de insecten die daar weer van afhankelijk zijn.

In onze natuur leven steeds minder insecten. Dat dachten we al: maar het blijkt nu ook uit onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van Natuurmonumenten is uitgevoerd.

Het onderzoek
Eerder bleek al uit Duitse, Franse en Engelse onderzoeken dat het slecht gaat met de insecten in de natuur. Om ook een beeld te krijgen van de situatie in Nederland, heeft Natuurmonumenten wetenschappers van EIS (het Kenniscentrum Insecten) en de Radboud Universiteit insectentrends laten onderzoeken.

De uitkomsten schetsen een somber beeld over onze insecten in de natuur. Hun aantallen dalen fors. En dat is erg. Want onze insecten zorgen ervoor dat bloemen en planten groeien. En insecten zijn voedsel voor bijvoorbeeld weidevogels. Het is een grote aanslag op de kringloop van het leven. De wetenschappers concluderen dat in 27 jaar tijd twee derde van onderzochte groepen verdwenen is.

Bekijk het onderzoek

Wat kunnen we doen?
Het is tijd dat ons land flink op de schop gaat. Het hele landbouwsysteem zou dan natuurvriendelijker moeten, met minder uitstoot en meer afwisseling. De bloemenrijke weides, die je tegenwoordig alleen in natuurgebieden of bij biologische boerderijen tegenkomt, moeten terug. De sleutel van deze ommekeer ligt overigens niet bij de boeren, maar bij iedereen. Als consumenten bepalen we wat we eten en hoe dat eten wordt gemaakt. Voor het zover is, kun je zelf al het voortouw nemen door bewuster te eten; minder vlees en vaker biologisch.

Voor het zover is, kun je zelf al het voortouw nemen door bewuster te eten; minder vlees en vaker biologisch!

Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten:
“De landbouw is een van de belangrijkste beheerders van ons buitengebied. Daar wordt jaarlijks zo’n tien miljoen kilo aan chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. We moeten toe naar biologische bestrijding. Het verbod op drie chemische middelen is een mooi begin, maar lang niet genoeg. Er is simpelweg meer ruimte nodig voor natuur in landbouwgebieden.”