29 mei 2020 editorial

Gezonde leefstijlweken

img

Van eind maart tot begin juni lopen de gezonde leefstijlweken van Ekoplaza. In deze periode komen drie van onze ambassadeurs aan bod, die zich elk sterk maken voor een bepaalde eet- en leefstijl. Gedurende twee weken delen ze hun inzichten over deze voedingsstijl en inspireren ze jou met lekkere recepten en bijbehorende producten. Tijdens de weken zijn een aantal van hun favoriete producten in de aanbieding. Met kortingen tot wel 50% biedt dat de mogelijkheid om voordelig van hun productkeuzes te genieten!

De ideeën en recepten van de ambassadeurs staan in overzichtelijke receptenboekjes die je tijdens de leefstijlweken in elke Ekoplaza-vestiging ontvangt bij besteding van € 15,-. Verzamel ze allemaal!

Inmiddels zijn we toe aan de laatste ambassadeursweek met de favoriete producten van Lisette Kreischer. Het thema dat centraal staat tijdens haar weken is ‘Plantaardig’.

Topsport op je bordekoplaza-biologisch-ellen-hoog
Of je nu traint voor de Olympische Spelen of voor je vaste hardlooprondje, de juiste voeding is van groot belang om te presteren. Dat ondervond Ellen zelf ook: “Goed trainen en goed eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik ben nu fitter dan aan het begin van mijn hockey-carrière, terwijl ik ondertussen toch de oma van het team ben. Het is voor mij een sport geworden om zowel gezond en biologisch als gevarieerd en lekker te koken.” Dat ze daar heel goed in slaagt, blijkt wel uit de recepten die in het receptenboekje te vinden zijn.

Ellen Hoog verzamelde recepten die goed passen bij een gezonde en sportieve lifestyle. Wraps,  salades,  soepen  en  omeletten, die allemaal uit elkaar barsten van de smaak en de vitamines. Ze vindt het leuk om ook haar mensen om haar heen gezond te laten eten, zelfs als ze het niet doorhebben. “Door af en toe powersnacks zoals chocoladeballetjes uit te delen, maak je vrienden in het team, en die guilty pleasures...  ach... genieten is ook belangrijk!”

Plantaardige leefstijl
Lisette  Kreischer is de laatste ambassadeur die aan bod komt tijdens de gezonde leefstijlweken. Haar thema is ‘plantaardig’. Sinds haar tienerjaren eet Lisette plantaardig en met haar Eco-fabulous lifestyle wil ze dit met zoveel mogelijk mensen delen! Ze ontdekte de kracht en veelzijdigheid van de plantaardige keuken en experimenteert erop los met granen, noten, peulvruchten, zaden, groente, fruit en zelfs hennep en zeewier.

“Moeder Aarde is behoorlijk ingenieus; ze geeft ons allerlei bijzondere en medicinale heerlijkheden  verpakt  in  een  seizoensgebonden sausje.

Volgens Lisette kun je de wereld verbeteren met mes en vork. “Door plantaardig en biologisch te eten kunnen we de wereld van de toekomst mooier maken. We kunnen de  negatieve impact op het milieu verkleinen, onze gezondheid vergroten, het welzijn van dieren bevorderen en tegelijkertijd genieten van heerlijke gerechten.“ Wat wil een mens nog meer?

Terug naar de oorsprong
‘Kijk goed naar het eten van onze voorouders, dan zie je direct wat nu een gezonde eetwijze is.’ Dat zegt Drs. Richard de Leth, auteur van de boekenreeks ‘OERsterk’. Zijn zeven basisregels voor gezond eten vormen een uitgangspunt om terug te gaan naar voeding die van nature heilzaam is.

Het belangrijkste is om te eten zoals de natuur bedoeld heeft. Volgens Richard werkt onze spijsvertering nog op dezelfde manier als in de oertijd, daar dienen we rekening mee te houden bij onze voeding.

De laatste jaren verandert ons eetpatroon zo snel, dat ons lichaam het niet meer kan bijbenen. Kant-en-klaarmaaltijden en fastfood zijn doodgewoon, maar ons lijf rekent nog steeds op voeding zoals onze voorvaders binnenkregen door te jagen en verzamelen.

Hoewel het belangrijk is om te letten op wat je eet, draait het volgens Richard niet alleen daarom. Zijn laatste basisregel is daar duidelijk over: geniet. “Eten is proeven, eten is ontspannen, eten is genieten, eten is voeden en eten is leven.”