03 jul. 2017 innovatie

De uitdagende ambacht van aardbeien telen

img

Biologische aardbeien telen zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen is niet makkelijk. Daarom staan aardbeien nog steeds bovenaan in de 'Dirty Dozen' lijst als meest vervuild fruit qua pesticiden. Stop jij een aardbei ook zo uit het bakje in je mond? In eerder onderzoek bevatte 76% van alle aardbeimonsters resten van gif.

De teelt van biologische aardbeien is een uitdagende ambacht, omdat de vruchten speciale zorg nodig hebben. Telers dienen dan ook te beschikken over gedegen kennis van teelttechnieken, rassen, bodem en ziektepreventie. Precies dié kennis die onze biologische teler Johan Tielen uit Limburg allemaal heeft.

We zijn erg blij met Johan, die het risico van biologische aardbeien telen aan durft. Johan gebruikt geen gif en teelt de aardbeien op zijn Limburgse land zoals dat vroeger ging: hun wortels staan in volle grond. Echte AARD-beien dus. Tussen de plantjes ligt stro, waar de Engelse benaming strawberries vandaan komt. Bij aardbeien zonder gif is het risico op ziekten en plagen uiteraard hoger dan bij gebruik van veel chemische bestrijdingsmiddelen.

Wij kiezen voor gifvrije aardbeien. Om dit mogelijk te maken nemen we samen de verantwoordelijkheid. We zijn we bereid om de risico’s te nemen en de golven samen met onze teler en winkeliers op te vangen. Zodat onze teler ook volgend jaar weer lekkere biologische aardbeien wil telen!

Wist je dat…

… de eigenlijke vruchten de pitjes op de buitenkant van de aardbeien zijn? De zaadjes van aardbeien zitten niet in, maar op het vruchtvlees. En dat is best bijzonder. Tijdens de rijping zwellen de cellen in de aardbei op en maken ze zich van elkaar los. De vrucht zit daarom vol kleine luchtbelletjes, de vorm van de aardbei blijft in stand doordat de cellen tegen elkaar aan drukken. Als die druk wegvalt, bijvoorbeeld door uitdroging of invriezing, raken de celwanden beschadigd, gaan de luchtbelletjes stuk en wordt de aardbei papperig. Aardbeien worden na de oogst niet rijper zoals peren, pruimen en mango’s. Ze moeten dus rijp geplukt worden. Na het plukken zijn ze kwetsbaar en niet lang houdbaar.

… aardbeien kunnen helpen tegen een jetlag? In aardbeien zit een kleine hoeveelheid melatonine. Dit hormoon wordt in je pijnappelklier geproduceerd en zorgt voor het slaap-waak ritme. Hoe ouder je wordt, hoe minder melatonine je aanmaakt. Last van een jetlag? Melatonine kan helpen deze te bestrijden. Een extra bakje biologische aardbeien eten dus!