24 mei 2019 innovatie

De palmolieproblematiek

img

Of je nu granola, kant-en-klaar maaltijden of cosmetica koopt, bijna overal zit palmolie in. Vanwege de consistentie is het namelijk een makkelijk en goedkoop te verwerken ingrediënt. Ook ons algehele assortiment bevat producten waar palmolie in verwerkt is. Zoals je van ons gewend bent, nemen wij onze verantwoordelijkheid bij alles wat we doen of ondernemen. Onze kwaliteitsmanager Steven IJzerman legt het je graag uit.

Verantwoordelijkheid
Steven: “Het afgelopen jaar deden we veel onderzoek naar palmolie en de negatieve gevolgen. Zo blijkt dat voor de palmolieplantages op het Indonesische/Maleisische eiland Borneo op grote schaal regenwoud wordt gekapt; habitat van onder meer de ernstig bedreigde Orang-Oetan. Voor jou als consument is de herkomst en winning van de gebruikte palmolie niet transparant. Wij vinden het belangrijk om de overdadige palmolieconsumptie terug te schroeven en daar waar palmolie in een product noodzakelijk is, hier een aantal strenge eisen aan te stellen.”

Ekoplaza-huismerk = palmolievrij
“De negatieve effecten van palmolie komen niet door het ingrediënt zelf, maar door het veelvuldig gebruik er van. Er zijn ook andere ingrediënten die voor een oplossing zorgen. Samen met onze leveranciers zijn we hard aan de slag gegaan om in producten waar dit kon, de palmolie te vervangen door een ander ingrediënt. Voor ons Ekoplaza-huismerk kregen we het zelfs voor elkaar om helemaal geen palmolie meer te gebruiken, want eerst moet de palmoliemarkt weer stabiel en volledig duurzaam zijn.”

Bijdragen aan biodiversiteit
“Voor de andere merken vroegen we onze leveranciers kritisch naar hun assortiment te kijken of de palmolie in een product vervangen zou kunnen worden door een ander plantaardig ingrediënt. Dit is deels mogelijk door zonnebloemolie of met nieuwe mogelijkheden, zoals shea butter. Dit zorgt bovendien voor meer teeltsoorten wat bijdraagt aan diversiteit in de landbouw en daarmee ook aan de biodiversiteit. Helemaal palmolievrij is wat ons betreft niet nodig, zolang ze echt duurzame palmolie gebruiken.”

Verandering van herkomst
“Met diverse partijen zijn we in gesprek geweest om te kijken hoe we het voor elkaar kunnen krijgen dat de gebruikte palmolie ook echt duurzaam is verbouwd. De meeste biologische palmolie komt uit Zuid-Amerika en is bovendien door een betrouwbare bron RSPO-gecertificeerd. Helaas komt een gedeelte van de palmolie in onze producten ook nog uit Azië, juist waar de meeste problemen ontstaan bij de teelt. Deze herkomst accepteren wij niet meer. Aan onze leveranciers stellen wij daarom als eis dat hun producten die palmolie bevatten voldoen aan de kenmerken BIO + RSPO + herkomst Zuid-Amerika.”

avatar

Steven IJzerman

Kwaliteitsmanager Ekoplaza

Steven is als kwaliteitsmanager bij Ekoplaza verantwoordelijk voor de voedselveiligheid bij het servicekantoor en het uitwerken van het hygiënebeleid in de winkels. Daarnaast coördineert hij alle duurzaamheidsactiviteiten binnen de organisatie en heeft hij veel inhoudelijke kennis over de keten.