03 mei 2021 innovatie

Bijenbaas, Ekoplaza en de telers brengen meer bijen in de keten

img

Samen bouwen aan een sterke keten staat bij ons centraal. De verbinding tussen onze biologische landbouw met Bijenbaas is zo’n samenwerkingsproject waar iedereen baat bij heeft: de bijen, onze boeren en jij als consument. Bijenbaas zet bijenkasten in heel Nederland (intussen al meer dan 600) om bij te dragen aan natuur- en bijenbehoud. Dit jaar plaatsen ze diverse kasten bij de telers die samenwerken met Ekoplaza.

Onze inkoper van groente en fruit René Oosting is enthousiast over de samenwerking. "We willen samen met onze telers kijken hoe het bedrijf steeds mooier en 'groener' wordt. Dit doen we niet alleen door in te zetten op betere teeltsystemen, meer vruchtwisseling te bieden en door extra groen aan te planten, maar ook middels de samenwerking met Bijenbaas. We kijken bij onze inkoopkeuze steeds vaker naar de teler en het bedrijf, en minder naar 'een product'. Dit betekent dat je meer kennis krijgt van het bedrijf en daarmee samen een sterke keten kunt bouwen. Daar komen dan vanzelf mooie en kwalitatieve producten van."

Binnen de samenwerking met Bijenbaas worden bij de telers en boeren bijenkasten geplaatst en verzorgd. Alles wordt gefaciliteerd. Imker Jessica - alias Queen B, was de eerste vrouwlijke Bijenbaas: "Ik werk in de IT Consultancy en werd door mijn baas en oprichter van Bijenbaas enthousiast gemaakt om ook met bijen te gaan werken. Hij was met Bijenbaas begonnen nadat zijn dochter bezorgd was over de bijensterfte en hem daarom vroeg wat we daar zelf aan kunnen doen. Nu werk ik bij allebei. Voor Ekoplaza plaatsen we onder andere kasten bij Mariënwaerdt en fruitteler Harrie van den Elzen. Het is bij Mariënwaerdt perfect voor bijen: het landgoed staat vol verschillende plantensoorten en er zijn veel fruitbomen en bloemrijke akkerranden. Kortom: voor bijen is het er heel veilig en ze vinden hier het hele jaar door voedsel." Bijbaas let goed op waar zij de kasten plaatsen. Om geen concurrentie te verkrijgen met de wilde bijensoorten, zijn er ook telers waar de kasten niet geplaatst kunnen worden. In de komende jaren gaan we het aantal bij biologische telers verder uitbreiden. 

Bijenbaas honing in de winkels
"De overtollige honing die de bijen zelf niet gebruiken, verkopen we en is van bloem tot bij tot boterham traceerbaar. Daarnaast verwerven we voor elke verkochte pot honing één vierkante meter natuur. Daarop planten we bomen en struiken die insecten en vlinders aantrekken. Zo wilen we Nederland groener maken en biodiversiteit bevorderen. Omdat we de bijen het eerste jaar met rust laten, vind je onze honing nog niet bij Ekoplaza. Maar zodra dat wel zo is, geniet je van echte Nederlandse honing en krijg je daar biodiversiteit voor terug," aldus Jessica.