05 jan. 2023 nieuws

Ekoplaza-klant doneert massaal statiegeld

img

Al jaren vind je in onze winkels bij de flessen inleverautomaat een knop waarbij je statiegeld kunt doneren aan de Plastic Soup Foundation. In 2022 hebben klanten van Ekoplaza maar liefst €11.981,- gedoneerd aan het goede doel. Dankzij deze donaties kan Plastic Soup Foundation blijven werken aan hun missie om de plastickraan dicht te draaien.

Een schone aarde betekent voor Ekoplaza ook minder plastic. In supermarkten is plasticgebruik een belangrijk onderdeel van voedselveiligheid en gemak, maar plastic is de oorzaak van veel milieuproblemen. Wij denken dat het anders kan. De weg naar plasticvrij is onderdeel van onze missie en daarom zijn we al jaren trotse partner van de Plastic Soup Foundation. Want alleen samen krijgen we het plasticprobleem de wereld uit.


Een langdurige samenwerking
Op 5 juni 2015 tekenden Plastic Soup Foundation en Ekoplaza een samenwerkingsovereenkomst om elkaars missies aan te vullen en te versterken. Sinds de oprichting van de Plastic Soup Foundation in 2011 strijden zij tegen de plasticsoep. Het is hun missie om mensen bewust te maken van het mondiale probleem, maar vooral om maatregelen te treffen en te voorkomen dat plastic in milieu, water en uiteindelijk in de oceaan terecht komt.


Naast de donatieknop voor klanten bij onze statiegeldautomaat, zetten we meer concrete stappen om het gebruik van plastic te verminderen:

  • We gebruiken zo min mogelijk single used plastic voor levensmiddelen. Maken we toch gebruik van plastic? Dan is dat een weloverwogen keuze van onze inkopers. 
  • Het verzorgingschap heeft het label zero plastic inside. Dat betekent dat alle verzorging gegarandeerd vrij is van micro- en nanoplastics. Want alleen dan kun jij jezelf verzorgen zonder zorgen!
  • We gebruiken geen plastic op rolcontainers. Hiermee besparen we ruim 100 kilo plastic per week!
  • In onze winkels vind je geen plastic tassen, ook niet tegen betaling. Wel vind je bij ons een duurzame boodschappentas gemaakt van gerecyclede materialen. Want een duurzame tas shopt lekkerder, toch? 
  • Wij maken ons hard voor statiegeld. Zo hebben we als eerste supermarktketen ingestemd met de inzameling van statiegeldflesjes en -blikjes.
  • We introduceren steeds meer plasticvrije artikelen. Zo is het grootste gedeelte van ons huismerk omgezet naar biologisch afbreekbaar plastic en vind je binnenkort Wisselwaar in onze winkels: een uniek verpakkingsvrij concept.