08 mei 2019 editorial

Wat Ekoplaza extra doet in vertrouwen en controle

img

Soms wordt er in de media selectief geschreven en gepubliceerd. Vervelend, want die berichten roepen bij jou als consument vragen op. Zoals het gisteren gepresenteerde RTL nieuwsbericht waarin staat dat mogelijk honderden producten onterecht met een bio-label in winkels zijn verkocht. Graag leggen wij jou uit wat Ekoplaza extra doet als het gaat om biologisch.

Een product met biologische afkomst draagt het biologisch-keurmerk. Ongeacht in welke winkel dit wordt verkocht. In Nederland is Skal de instantie die bedrijven controleert. Om biologisch te zijn, moeten boeren en producenten aan veel verschillende eisen voldoen en dat is goed. Maar dit betekent ook dat een fout snel is gemaakt. Skal biedt bedrijven ruimte voor het verbeteren van fouten, zodat boeren en bedrijven niet direct hun certificaat verliezen. Zijn de fouten hersteld, dan mogen de bedrijven hun certificaat behouden. Bij ernstige overtredingen neemt Skal het certificaat in en zijn de producten ook niet meer biologisch. Het RTL nieuwsbericht stelt dat bedrijven vaak wegkomen met hun overtredingen, bijvoorbeeld als het gaat om dierenwelzijn.

Maar is dat terecht? Skal controleert scherp, zodat verwerkende bedrijven voldoen aan de regels van biologisch. Onder de door RTL benoemde 'ernstige' of 'kritieke afwijkingen', vallen bijvoorbeeld ook administratieve punten. Wanneer een boer wat minder administratief onderlegd is, maakt deze dus heel gemakkelijk een 'ernstige overtreding’. Meer van deze voorbeelden vind je in het persbericht van Skal of in de analyse van Bionext op het dossier van RTL nieuws. Op basis daarvan is er geen reden om aan te nemen dat Skal een ruim aantal overtredingen door de vingers ziet.

Laagste prijs
Het aanbod biologisch is momenteel groot en groeiende. Uit een analyse blijkt dat vooral beginnende biologische boeren en omschakelende boeren uit de gangbare landbouw relatief veel fouten maken. Veel grootwinkelbedrijven gaan voor een zoektocht naar de bodemprijs, zonder te letten op andere aspecten. Zo lang een boer of leverancier de laagste prijs levert, stelt de winkelketen geen vragen. Wanneer boeren onder druk worden gezet voor de laagste prijs, wordt de kans op fraude groter. Vanaf de buitenkant is niet te zien dat een product biologisch is, wat het interessant maakt om te frauderen. De prijs die boeren ontvangen voor biologische producten is over het algemeen hoger, waardoor de boeren er meer aan verdienen. Voor boeren die financieel is het nauw zitten is het daarom interessanter om biologisch af te zetten. Als supermarkten op zoek gaan naar de laagste prijs, kunnen ze dit soort frauduleuze partijen via spotmarkten opkopen.

Ekoplaza doet dat anders. Voor ons is het biologisch certificaat een goede basis, maar wij eisen meer. Wij vermijden bewust boeren en leveranciers die op de grenzen van de bio-wetgeving zitten en niet duurzaam investeren, zich niet door ontwikkelen of zich verbeteren. Bij nieuwe leveranciers nemen we monsters van producten en testen op residuen. Door samen gericht te monitoren vinden we eventuele zwakke broeders waarvan de gegevens ook beschikbaar worden gesteld aan controle instanties. Op basis van hun conclusies bekijken we de bedrijven eventueel opnieuw. 

Samenwerken in de voedselketen
Een prijs is een afspiegeling van keuzes die je in de keten met elkaar maakt. Samen met onze boeren, telers en leveranciers - vaak pioniers in de biologische sector - investeren wij in bodem, water, klimaat, biodiversiteit etc. In onze ketensamenwerking spelen onderstaande extra punten een belangrijke rol:

  • Wij hebben overwegend jarenlange, persoonlijke relaties met onze leveranciers waarmee we dezelfde passie delen voor het biologische gedachtegoed.
  • We houden de keten zo kort mogelijk en kiezen voor maximale transparantie. 
  • We wijken niet af voor de laagste prijs en tenderen niet. Onze leveranciers hebben een afname zekerheid en zullen ons vertrouwen niet snel schaden. Daarbij faciliteren we in duurzame ontwikkeling.
  • We vertrouwen deze bedrijven en controleren samen met hen de betrouwbaarheid. Voldoet een product niet, dan halen wij het uit de winkel.

Biologische gedachte leidend
Als consument moet je kunnen vertrouwen op onze biologische producten. Daarom werken wij samen met mensen die biologisch in hun DNA hebben. Zo staat slager Henk van Oers uit Hedel al jaren garant voor ons biologische vlees. Henk kent zijn boeren persoonlijk en weet uit ervaring dat zij met hart en ziel vanuit de biologische landbouwgedachte werken, waarin dierenwelzijn één van de belangrijkste waarden is. En onze zuivel komt van kleinere boeren en coöperaties die samenwerken met natuurinstanties ter behoud van de biodiversiteit en de weidevogels. Achter al onze producten schuilt een verhaal waarin de biologische gedachte leidend is. Verhalen die we jou zo goed mogelijk proberen te vertellen. Voldoet een product niet aan onze eisen, dan halen we het uit de winkel. Gelukkig gebeurt dit bij ons zeer minimaal.