05 dec. 2017 editorial

Eerlijk duurt het langst

img

De Europese Unie is gezwicht voor de druk van de grote gifproducenten. Na jarenlang touwtrekken is de toelating voor glyfosaat in Europa vorige week met vijf jaar verlengd. Achttien Europese lidstaten, waaronder Nederland, stemden voor, negen landen stemden tegen. Daarmee werd de vereiste meerderheid van 65% nipt gehaald. Een zwarte dag voor mens, dier en milieu in Europa. Glyfosaat, het goedje dat in het gewraakte Roundup terug te vinden is, is het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld. Voor ons staat buiten kijf dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen onverantwoord is. Een verbod op glyfosaat is alleen al omdat we op een respectvolle manier met de aarde om moeten gaan een logische stap. Het is echter niet alleen logisch, het is ook noodzaak.

“Als de bijen sterven, heeft de mens nog vier jaar te gaan.”, stelde Albert Einstein destijds al. Door het verzamelen van nectar zorgen bijen voor de bestuiving van plantensoorten. Bijenvolkeren vormen zo een onmisbare schakel in de natuur en in de voedselproductie. De planten zorgen voor het voedsel van de bijen, de bijen regelen de bestuiving van de planten. Bijen zijn essentieel voor het behoud van vele planten- en boomsoorten. Door de interactie met de bijen blijven de planten en bomen gezond en kunnen ze zich goed beschermen tegen ziekten en schimmels.

Er is helaas nog steeds sprake van een grote bijensterfte. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen als glyfosaat is een van de grote oorzaken van de bijenziektes en de toenemende bijensterfte. Het gevaarlijke spul zou het oriëntatievermogen van de bijen aantasten, waardoor een groot deel van de diertjes de weg naar de korf niet terug kan vinden. Dat is zuur voor de bijen, dat is zuur voor ons. Bijen zijn zeer belangrijk voor ons. Ze bestuiven 80 procent van al het fruit. Door de bijensterfte kan het plantenleven steeds minder voedingswaarde en geneeskracht ontwikkelen. Het uitsterven van bijenkolonies bedreigt de voedselketen en heeft tot gevolg dat veel gewassen geen zaden meer zullen voortbrengen door het uitblijven van bevruchting.

En dan zijn we er nog niet. Ook vogels als spreeuwen en zwaluwen zijn de dupe van het gebruik van dit pesticide in de landbouw. Het gif komt in de bodem en het oppervlaktewater terecht. Insecten (en wormen) leggen het loodje, en laten die nou net op het dagelijkse menu van veel vogels staan. Dat het ook anders kan, bewijzen biologische boeren en tuinders. Zij kiezen ervoor om samen te werken met de natuur. Boerenzwaluwen ontvangen een gifvrij koningsmaal op biologische boerderijen, net als bijen en wormen. Een biologische teler weet dat een gezond bodemleven, een goede bijen- en vogelstand voorwaarden zijn om op een gezonde manier te kunnen boeren en voedsel te produceren. Eerlijk duurt het langst. Nu, en in de toekomst. Daar zouden de Europese beleidsmakers zich door moeten laten inspireren. De weg die nu bewandeld wordt en die door de Europese Unie is verlengd, loopt uiteindelijk dood.