20 apr. 2020 editorial

Weerstand: Een gezonde bodem

img

Een gezonde bodem
Is het je ook al opgevallen dat er weer veel oranje akkers te zien zijn in ons landschap? Die akkers zijn bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen, zodat alle beestjes uit de grond verdwijnen die een plant kunnen aantasten. Maar daarmee verdwijnt dus ook al het leven in de grond. Op biologische en biodynamische akkers krioelt het van het leven in de bodem. Zolang dat in balans is heeft de plant daar alleen maar baat bij en zorgt het voor krachtige gewassen met een natuurlijke weerstand.

Krachtig zaad
Heb jij je weleens afgevraagd wat voor een zaadje er is gebruikt voor de groenten die je eet of de granen waarvan jouw brood wordt gebakken? Niet ieder zaadje is hetzelfde. Neem een krop sla: sla schiet van nature vrij snel door. Dat betekent dat er een bloem en zaad in komt. Als teler wil je dat dat zo laat mogelijk of zelfs helemaal niet gebeurt zodat de sla pas geoogst hoeft te worden als de supermarkt er om vraagt. Biodynamische telers gebruiken zoveel mogelijk zaden van oude rassen die nog wel in staat zijn om zelf vruchtbaar zaad voort te brengen. En dat proef je, want het levert lekkere malse en zachte sla op.

In het ritme van de maan
Wist je dat de maan een grote invloed heeft op de waterstromen op aarde? Onder invloed van de maan wordt het eb en vloed. Eigenlijk best logisch dus dat de maan ook invloed heeft op de sapstromen in een plant. Op sommige dagen is de sapstroom naar de wortels gericht (zaaien) en op sommige dagen is hij juist naar boven gericht (groeien). Biodynamische telers houden rekening met de stand van de maan bij het zaaien en oogsten, zodat een plant zoveel mogelijk in het ritme van de maan kan groeien.

Zo min mogelijk bewerkt
Biologische producten worden zo min mogelijk bewerkt. Bij biodynamische producten zijn de normen nog wat strenger. Alle melk wordt in de fabriek kapot geslagen waardoor de vetdruppeltjes zich beter door de melk verdelen. Hierdoor ontstaat er geen roomkraag meer op de melk. Bij biodynamische melk is dit niet toegestaan, omdat het enkel een cosmetische ingreep is die gevolgen heeft voor de vitaliteit van de melk. Hoe minder bewerkt, hoe vitaler je product blijft.