19 apr. 2018 editorial

Vergeet wat je weet over kant-en-klaar

img

Als je aan een gemiddelde kant-en-klaarmaaltijd denkt, dan is de eerste associatie dat het snel en makkelijk is. Dit is natuurlijk een voordeel, maar daarnaast denk je waarschijnlijk aan een ongezonde maaltijd zonder voedingswaarde met een vlakke smaak. Het ongezonde imago is logischerwijs ontstaan vanwege het gebruik van goedkope, flink bewerkte grondstoffen in kant-en-klaarmaaltijden, waarvan de smaak en structuur opgeleukt wordt met suiker, vet, zout en allerlei onuitspreekbare toevoegingen. Daarnaast wordt de veiligheid lang gegarandeerd door kwistig gebruik van conserveermiddelen.

Dit is niet de schuld van “kant-en-klaar” an sich, maar door het gebrek aan budget, creativiteit en innovatievermogen van de maker. Het is namelijk prima mogelijk om kant-en-klaar maaltijden te ontwikkelen die gezond en lekker zijn. Als ingenieur Levensmiddelentechnologie weet ik ook dat dit zonder conserveermiddelen, kunstgrepen en onnodige toevoegingen zoals smaakversterkers kan, terwijl in de koelkast de veiligheid en smaak goed blijft. Het is gewoon een kwestie van creatief zijn en niet lui. Door technologie te gebruiken zoals versneld terugkoelen kan de koelverse houdbaarheid lang genoeg gegarandeerd worden en er zijn zelfs een aantal nieuwe methodieken die dit nog verder kunnen oprekken. Door deze methodieken te combineren met de juiste biologische grondstoffen kan het toevoegen van potentieel ongezonde conserveermiddelen zoals nitriet en benzoëzuur achterwege blijven. Voor nog langer bewaren is er daarnaast nog de invriesmogelijkheid. Verder kan door de keuze voor hoogwaardige onbewerkte grondstoffen en de juiste combinaties een goed smaakprofiel lang gewaarborgd zijn. Ja, je moet hier wel voor buiten de kaders durven denken en bereid zijn veel te proberen en te testen, maar dit is het absoluut waard. Ik geloof zelfs dat het in een goede productiekeuken mogelijk is gezondere maaltijden te maken dan dat je zelf kookt, omdat je een betere controle hebt over het kookproces, zodat je het ontstaan van ongezonde stoffen voorkomt en gezonde stoffen meer behoudt.

Ik vind het dan ook een superleuke uitdaging om samen met KOOC te bewijzen dat snel, gezond en lekker heel goed te combineren zijn. De zeer positieve respons op de eerste negen maaltijden maakt ons al heel blij, maar we blijven werken aan continue verbeteringen om de kwaliteit zo hoog mogelijk te krijgen. En dit alles gebeurt natuurlijk zonder concessies te doen aan mijn strenge criteria. De maaltijden zijn altijd vrij van gluten (gecertificeerd NCV NL-093), zuivel en toegevoegde suiker. Daarnaast wordt gekozen voor biologische grondstoffen (m.u.v. wilde vis) en wordt er geen chemische conserveermiddelen gebruikt.

Deze blog is geschreven door Ralph Moorman, ambassadeur van Ekoplaza. Hierdoor onttrekt Ekoplaza zich aan eventuele voedings- en gezondheidsclaims of inbreuk op auteursrecht.

avatar

Ralph Moorman

Auteur de Hormoonfactor en levensmiddelentechnoloog

Gezondheidscoach Ralph Moorman studeerde Levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit. Daarna specialiseerde hij zich in sport, voeding, hormonen en gezondheid en schreef hier diverse boeken over. Bij Ekoplaza vind je een aantal van zijn boeken, zoals ‘De Hormoonfactor’. Hierin legt hij zijn visie uit op de invloed van hormonen in het lichaam en hoe je ze onder meer via je voeding weer in balans kunt brengen.