23 apr. 2020 editorial

Misstanden bij Europese telers

img

In het vorige seizoen van de Keuringsdienst van Waarde werd aandacht besteed aan misstanden bij telers waarvan tomaten uit blik afkomstig zijn. Daar kreeg de Keuringsdienst van Waarde veel reacties op, ook werden er kamervragen gesteld. Want hoe kan het dat er uitbuiting bestaat in de tomatenteelt in Europa, en dat die blikken gewoon in de supermarkt liggen? Het programma deed onderzoek en kwam terecht bij de teelt in Italië en Spanje. Ook wij hebben hier veel vragen over ontvangen, want hoe zit dit in de algemene biologische keten en bij onze leveranciers?

De biologische wetgeving heeft op dit moment helaas nog geen (aanvullende) eisen voor goede arbeidsvoorwaarden. Hierdoor is er geen extra controle op algemene biologische producten op de misstanden die aan het licht zijn gebracht, ten opzichte van reguliere producten. Ekoplaza is zich hier sterk van bewust en daarom is dit thema bij ons een belangrijk aandachtspunt.

Wij kiezen er voor om producten niet te kopen vanuit de handelshuizen of zogeheten spotmarkten, maar wij gaan directe relaties aan met de telers en producenten van de producten. Wij vragen de waardes na te leven die wij van belang vinden en betalen er een prijs voor die dat naleven mogelijk maakt. Daarbij kiezen we voor bedrijven die deze waardes zelf ook belangrijk vinden, bijvoorbeeld organisaties die vanuit pioniersgeest biologisch handelen. Binnen deze samenwerkingen vragen we ook een stukje controle, om ons gevoel te ondersteunen. Hiervoor schakelen we lokale expertise in, die wij op afstand niet kunnen hebben. We geven graag per land een indruk van de acties die wij ondernemen.

Italië
Zoals in de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde te zien is, zijn niet alleen slechte werkomstandigheden een probleem. De rol van de Maffia maakt de zaken extra gecompliceerd. Om hier beter zicht op te hebben en om te weten welke bedrijven de juisten zijn, werken we al jaren samen met de familie Barchitta. Carlo Barchitta is onze contactpersoon die in het verleden (en nu tijdelijk) op onze inkoopafdeling AGF heeft gewerkt. Normaliter werkt hij vanuit Sicilië, waardoor hij dicht bij onze leveranciers is. Op die manier is het voor ons mogelijk om lokaal een kijkje te nemen, wat het gemakkelijker maakt te investeren in een goede samenwerking. Deze samenwerking heeft reeds geleid tot jarenlange relaties met een reeks van leveranciers, die op alle vlakken voorop lopen. Door een goede ketensamenwerking zijn we in staat goede producten te leveren, voor een goede prijs voor iedereen in de keten. Zo leggen we de lat hoger dan de minimale eisen voor biologisch en hierbij is goede omgang met personeel een must.

Spanje
In de uitzending van vandaag (23 april) is te zien dat de Keuringsdienst op onderzoek gaat in het Spaanse Almeria. Deze regio in Andalusië staat bekend om de grootschalige tomatenteelt. Het is daarnaast de plek van waaruit de boot van en naar Marokko gaat, daarmee een plek waar veel vluchtelingen (illegaal) Europa binnen komen. Ook hier is helaas bekend dat er binnen de teelt nog steeds veel bedrijven zijn die niet altijd met contracten werken en daarmee misbruik maken van de situatie.

Ook hier kiezen we bewust voor biologische bedrijven die onze eigen waardes onderschrijven en hier ook bewezen naar handelen. Met extra bezoeken en goede gesprekken weten we welke keuzes hier gemaakt worden.

Wat in Almeria geldt zal ook op andere plekken in Spanje een aandachtspunt zijn. Daarom maken we vaak dankbaar gebruik van de samenwerking met Solid Organic Link. Een organisatie speciaal opgezet om in Spanje teelten, opvolging, controle, logistiek en communicatie te verbeteren. Ook hier zoeken we - net als in Italië – naar een goede ketensamenwerking waardoor we in staat zijn goede producten te ontvangen, voor een goede prijs.

Nederland
Terwijl we op zoek gingen naar de belangrijkste antwoorden in Italië en Spanje omtrent omgangsvormen met medewerkers, zijn wij ook eens goed gaan kijken hoe alles in ons eigen land geregeld is. Ook in Nederland kennen wij seizoenarbeiders, waar niet altijd eerlijk mee samengewerkt wordt.

Vanuit onze AGF-afdeling hebben wij dit onderwerp al geruime tijd op de agenda staan. Ook met Nederlandse telers zijn we in gesprek en ligt de norm niet anders, dan bij andere bedrijven waar we mee samenwerken. Waar dan ook ter wereld. Een gedeelte van de oplossing is dan ook het niet nastreven van de allerlaagste prijs. Met dit streven gun je namelijk niet iedereen in de keten dát wat nodig is om juist te kunnen telen.

Wij geloven in een vaste samenwerking, zodat we elk jaar weer weten wat onze leveranciers doen. We vinden het van groot belang om de tijd te nemen en te houden om een partnerschap aan te gaan waarmee we een sterke keten kunnen bouwen. Alleen deze verbinding kan er voor zorgen dat de problemen die er zijn aangepakt worden en het geen onderdeel van ons eindproduct kan zijn. Met onze huidige visie, eisen en werkzaamheden hebben we hierdoor een basis en blijven we per leverancier bekijken of het eindproduct bij onze waardes past. Is dit niet het geval? Dan pakken we het probleem met beide handen aan en nemen we hier de juiste maatregelen voor.