20 okt. 2017 editorial

LKKRDR biologische vlaaien!

img

Heb jij enig idee hoe het met de insecten in Nederland gesteld is? Uit onderzoek blijkt dat er in Duitse natuurgebieden ruim driekwart minder insecten rondvliegen dan dertig jaar geleden. De teruggang is veel groter dan eerder werd gedacht. Denk je dat het in Nederland beter gaat met de insecten dan in het Duitse onderzoeksgebied? Dan heb je het mis.

Wat we wel weten is dat insecten echte fijnproevers zijn, ze houden van biologisch. En dat niet alleen, ze doen het er ook beter op. In en om de vlaai van een koe van een biologisch bedrijf scharrelen zo’n honderdzestig insecten. Dat is dit ruim anderhalf keer zoveel als het aantal insecten rondom een gangbare vlaai, hier blijft de teller ongeveer op honderd steken. Koeien op gangbare bedrijven blijken een dunnere ontlasting te hebben dan hun biologische collega’s. Biologische koeien produceren meer vezelrijke en voedzame vlaaien. Veel insecten hebben dit door en kiezen als het even kan voor kwaliteit, voor biologische vlaaien als habitat.

Insecten kiezen voor kwaliteit
Om te beginnen het mestkogeltje, een klein kevertje dat een groot deel van de dag over de vlaai heen rent. Als hij er genoeg van heeft dan rolt hij zich op en neemt hij een duik in de stront. Hoofdbewoner van de vlaai is doorgaans de drekvlieg die haar eitjes in de vlaai legt en zelf graag op andere kleinere vliegjes jaagt. Verder vertoeft de viervlekspiegelkever graag in de vlaai, een roodzwart kevertje dat op vliegenmaden jaagt en dol is op de larfjes van het mestkogeltje. De stalvlieg kiest de vlaai regelmatig uit als rustplek. Deze vlieg is niet geliefd bij de koeien omdat hij hun bloed zuigt. Dan is er nog de grote roofvlieg. Deze gele vlieg jaagt op alle andere vliegen die op de vlaai afkomen.

Weidevogels als kieviten en grutto’s, grootverbruikers als het om insecten gaat, hebben veel baat bij de dichtbevolkte vlaaien. Een gruttojong bijvoorbeeld eet dagelijks ongeveer achtduizend insecten, daar heeft hij ongeveer acht gangbare vlaaien voor nodig tegenover vijf biologische vlaaien. Tel uit je winst!

Fruitvliegjes lijken op mensen
Andere insecten die aantonen dat biologisch een gezonde keuze is zijn fruitvliegjes. Fruitvliegjes kunnen meer dan 100 eitjes per dag leggen die binnen 12 dagen uitkomen. Een fruitvlieg kan in haar leven voor ongeveer 900 nakomelingen zorgen. De dieren hebben een gemiddelde levensduur van ruim een maand. Fruitvliegjes worden, omdat hun DNA veel lijkt op dat van mensen, veelvuldig gebruikt voor wetenschappelijk gezondheidsonderzoek.

Fruitvliegen vormen een levend voorbeeld dat biologisch eten gezonder is dan niet biologisch eten. Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat fruitvliegjes langer leven, gezonder en actiever zijn, en meer eitjes leggen zijn als ze biologisch voorgeschoteld krijgen. Fruitvliegen die opgroeien in een habitat van biologische bananen, rozijnen, sojabonen en aardappelen blijken op bovengenoemde punten aanzienlijk beter te scoren dan vliegjes die het met extracten van gangbare varianten van dezelfde voedingsmiddelen moeten doen!