02 apr. 2021 editorial

Het meest diervriendelijke eierschap

img

Blije kippen en diervriendelijke eieren. Zo zien wij het graag. Dat vergt een enorme inzet van onze pluimveehouders. Door gezamenlijk te investeren in nog meer dierenwelzijn, van kuiken tot haan, hebben we een grote stap vooruit gezet. Zo tik jij een eitje uit het meest diervriendelijke eierschap in supermarktland.

Om te kunnen kiezen voor het meest diervriendelijke ei kun je kijken naar de cijfercode op het ei. Begint die met een 0, dan is het een biologisch of biodynamisch ei. Dit is volgens de Dierenbescherming de meest diervriendelijke keuze. Daarnaast is er het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming zelf. Drie sterren betekent dat er maximaal rekening is gehouden met de levensbehoeften van de kip. Wij voeren dit keurmerk niet. Het zegt namelijk niets over het soort voer dat de kippen krijgen, hoe de uitloop is ingericht en hoe er met haantjes wordt omgegaan. Juist daar maken onze pluimveehouders het verschil. 

Onafhankelijk en dichtbij 
Wie goed eet, legt lekkere eitjes. Daarom geven onze biodynamische pluimveehouders hun kippen steeds meer regionaal, liefst biodynamisch geteeld voer, dat op de eigen boerderij verbouwd, gedroogd en gemengd is. Van het kappen van oerbossen voor sojateelt is geen sprake. De eigen mest is een goede bodem voor wilde planten en insecten op het land. Minder input van veraf betekent ook dat onze pluimveehouders onafhankelijker zijn van stijgende prijzen van biologisch graan op de wereldmarkt. 

Van boskip tot biokip 
Alle kippen zijn afstammelingen van de Rode Boshoen. Daarom is bos de meest natuurlijke habitat voor een kip. Biodynamische pluimveehouders zorgen dat 70% van de buitenloop is aangeplant met bomen en struiken. Door die aanplant voelt de kip zich veilig en scharrelt veel verder weg dan alleen een paar vierkante meter rondom de stal. Zo eten de kippen ook continu gras en insecten. Dat houdt ze gezond. Ook op onze EKO-pluimveebedrijven staan steeds meer bomen. Daarmee compenseren onze pluimveehouders meer CO2 dan ze in de hele keten produceren.

Samen met Eyes on Animals  
Uit een ei komt net zo vaak een haan als een kip. Bij gangbare bedrijven blijft alleen de hen leven. De broertjes van onze legkippen worden ook grootgebracht op de boerderij. Slager Henk van Oers maakt mooie producten van dit vlees. Je herkent deze St. Hendrick-producten in de winkel aan het broederhaanlogo. Het vangen van kippen gebeurt tegenwoordig met een speciale vangploeg volgens de ‘rechtop methode’, die samen met dierenorganisatie Eyes on Animals is ontwikkeld. Door niet meer traditioneel vijf kippen tegelijk bij de poten te pakken, maar er twee rechtop te vangen, voorkom je veel stress en botbreuken. Deze methode kost dubbel zoveel tijd, maar voor het welzijn van de kippen is het een grote stap vooruit. En dat hebben we natuurlijk graag over voor onze kippen.  

Eendagshanen? 
Haantjes mogen doorgaans maar een dag leven en dit is een groot probleem. Dankzij de unieke samenwerking tussen Ekoplaza’s groothandel, de pluimveehouders en slager Henk als verwerker is dit in onze hele keten nu opgelost: door de hanen op te laten groeien en te verwerken in vleesproducten en de eieren iets duurder te maken. Zo geven we het goede voorbeeld en laten zien dat vleeseten verantwoord en transparant kan zijn.  

Langdurige samenwerking loont
Onze bio-pluimveehouder Wim Vredevoogd en onze bioslager van St. Hendrick, Henk van Oers, kennen elkaar al 40 jaar. De situatie van de eendagshanen was hen al heel lang een doorn in het oog en ze zochten samen naar oplossingen. Henk: “Als biologische sector hebben we niet de financiële middelen om dit voor alle kuikens op te lossen, maar in onze eigen keten is ons dat wel gelukt. Daar zijn we best trots op. Als consument doe je mee door iets meer voor je eitje te betalen.” 

Haanvriendelijke eieren 
Op het biodynamische pluimveebedrijf van Mieke en Tonnie de Bruijn scharrelt een deel van de haantjes tussen hun zusjes in de perenboomgaard en het aangeplante wilgenbos. Daar pikken ze eiwitrijke wormen en krijgen verder 100% biologisch voer van eigen land en van een biodynamische akkerbouwer uit de buurt. Een mooie, gesloten kringloop en een blij tokkende kippenfamilie. De biodynamische eieren van deze kippen worden bij Ekoplaza verkocht onder de merken Groengilde en Puur NL. Een ander haanvriendelijk project is GeluksVogel, waar de hanen samen met hun zusjes op landgoederen scharrelen. Met mobiele kippen- en hanenkarren worden de dieren steeds naar nieuwe weides vol vers gras verhuisd. Voor elke hen wordt ook een haan grootgebracht. De GeluksVogel- eieren vind je in onze winkel, en de haantjes ook, in een hanensoep. 

Feit
Van de 30 miljoen legkippen in Nederland leeft zo’n 10% biologisch. Eet je eens in de 18 maanden een biologisch haantje dan zorg je dat ook hanen een zinvol, biologisch en diervriendelijk leven krijgen.

Man in de Pan
Koeien, geiten en kippen geven ons zuivel en eieren. Maar er worden evenveel stieren, bokken en haantjes geboren. Dit vlees is heel lekker, maar er is weinig vraag naar. De dieren zijn niet speciaal voor vleesproductie gefokt en dus is het vlees wat duurder: ze groeien minder snel terwijl ze meer eten. Met het project ‘Man in de Pan’ wil branchevereniging Bionext ook deze dieren een biologisch leven geven. Kijk op manindepan.nl voor info, inspiratie, recepten en verkooppunten. Om van kuiken tot ei steeds het verschil te blijven maken investeren we voortdurend in nieuwe ontwikkelingen. Dat houdt de keten gezond en het verhaal voor jou kloppend. Intussen werken we ook aan verbetering in de keten van de volgende man in de pan: stiertjes. In de volgende Lekker Weten lees je hier meer over. 

Wist je dat…
Veel ‘biologische’ kip uit een gangbaar gelegd ei kruipt en vervolgens biologisch opgroeit? Dankzij een intensieve samenwerking met 100% biologische broederijen heeft de kip die onze eieren legt ook een biologische moeder gehad. Deze robuuste kip heeft een betere weerstand en maakt onze hele keten 100% biologisch. 

Doe jij mee?
Een volwaardig hanen-leven is best duur voor de pluimveehouder. Om samen de schouders onder dit project te zetten verrekenen we de kosten deels in de eieren van de kippen. Doe jij met ons mee?