Pompoenbrood
Pompoenbrood

Bakken

Pompoenbrood

  • Bakken
  • 6 personen
  • 185 kcal / portie

Ingrediënten lijst

300 gr hvermout
75 g rozijnen
50 g pompoenpitten
4 eieren
1 oranje pompoen
4 el extra Vierge kokosolie
3 el ahornsiroop
2 el lijnzaad
2 tl speculaaskruiden
2 tl bakpoeder
1 tl vanillepoeder
½ tl zeezout

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C, bekleed een bakplaat met bakpapier en vet een cakevorm van 25 cm in.
  2. Was en halveer de pompoen. Leg de helften met het snijvlak naar boven op de bakplaat. Rooster de pompoen in 30-40 minuten goudbruin en gaar; je kunt de pitten en het zachte vruchtvlees (puree) er nu gemakkelijk uit scheppen. Je hebt 250 gram gare, zachte pompoenpuree nodig voor dit recept. Voor een snellere variant kun je de pompoen ook in stukken snijden (de draden en zaden verwijderen) en koken in water tot de pompoen gaar is (ongeveer 15 minuten).
  3. Verlaag de oventemperatuur tot 180°C. Doe de havermout in de keukenmachine en maal dit tot meel. Voeg nu de speculaaskruiden, het vanillepoeder, het bakpoeder en het zeezout toe aan het meel en zet de machine aan tot alles goed is gemixt.
  4. Voeg 250 gram van de gare pompoenpuree toe. Voeg ook de eieren, ahornsiroop en de kokosolie toe aan het haver-pompoenmengsel en mix alles in de keukenmachine tot een egaal beslag. Houd je van zoet? Voeg dan extra ahornsiroop toe. Mix vervolgens met een spatel de pompoenpitten, rozijnen en het lijnzaad door het beslag en verdeel het deeg over de ingevette cakevorm. Bestrooi het brood eventueel nog met extra havermout en pompoenpitten.
  5. Zet het brood 45-50 minuten in het midden van de voorverwarmde oven of totdat een satéprikker er droog uitkomt en laat het brood afkoelen voordat je het aansnijdt.
  6. Je kunt ongeveer 14 plakken uit het brood halen. Lekker met notenpasta en plakjes banaan voor een zoete variant of plakjes (geiten)kaas voor een hartige variant.

Boodschappen lijst