Warm gerookte zalm met chioggia-bietjes
Warm gerookte zalm met chioggia-bietjes

Hoofdgerecht

Warm gerookte zalm met chioggia-bietjes

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 426 kcal / portie

Ingrediënten lijst

800 g (kleine) chioggia bietjes, in diverse kleuren
paar takjes tijm
scheut olijfolie
250 g ricotta (Züger)
1 citroen
zout en witte peper
4 zalmmoten warm gerookt
1 zakje waterkers (100 g)
2 el condimento bianco (witte geconcentreerde balsamicoazijn)

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Was de bietjes schoon met koud water en leg ze in een met bakpapier beklede ovenschaal. Leg de tijm erbij en besprenkel met olijfolie. Gaar de bietjes in ± 30-50 minuten en keer ze halverwege. Laat afkoelen op kamertemperatuur.
  3. Meng intussen de ricotta met het sap van de helft van de citroen en breng op smaak met wat zout en peper. Zet in de koelkast om op te stijven.
  4. Neem een ruime (bak)pan en vul deze met heet water. Verwarm hierin de ingepakte moten zalm tot lauwwarm.
  5. Snijd de overgebleven halve citroen in flinterdunne plakjes.
  6. Schil de lauwe bietjes en snijd ze in plakjes. Maak de waterkers aan met de condimento bianco.
  7. Maak de borden op: leg wat waterkers op de borden en verdeel de bietenplakjes erover. Neem de zalm uit de verpakking, verwijder het vel en breek iedere moot in ± 5 stukjes. Drapeer deze rondom op het bord. Maak met een natte, warme (thee)lepel bolletjes van de ricotta en verdeel ook over de borden. Garneer met citroen.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept is afkomstig uit de Lekker Weten Feest Wijntip! Bij de gerookte zalm met chioggiabiet en ricotta past de Elemental Chardonnay heel goed: de wijn is net als het gerecht vettig, zoals de zalm en ricotta, en aards zoals chioggiabiet.