Tartelettes met mangocurd, pistache en chocolade
Tartelettes met mangocurd, pistache en chocolade

Dessert

Tartelettes met mangocurd, pistache en chocolade

  • Dessert
  • 6 personen

Ingrediënten lijst

DEEG:
175 g bloem
105 g boter, koud en in blokjes
70 g poedersuiker
30 g amandelmeel
1 citroen, rasp en sap
½ ei, losgeklopt
Snuf zout
MANGOCURD:
175 g mango (vers of diepvries), in blokjes
100 ml slagroom
100 g pure chocolade, gehakt
60 g suiker
60 g boter
4 eieren, alleen de dooiers

BEreidings wijze

  1. Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de boter en het citroenrasp toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt.
  2. Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  3. Doe de mangoblokjes in je keukenmachine of blender en maal net zo lang totdat je een gladde mangopuree overhoudt.
  4. Doe de mangopuree samen met de suiker, de eidooiers, het citroensap en een snufje zout in een steelpan. Meng alles goed met een garde en verwarm het mengsel op middelhoog vuur. Blijf goed roeren.
  5. Na ongeveer 5 minuten wordt het mengsel dikker. Haal het dan van het vuur af en meng er in delen de boter door.
  6. Haal de mangocurd door een fijne zeef met behulp van een spatel of de achterkant van een lepel. Zet de mangocurd in de koelkast om verder op te stijven.
  7. Verwarm de oven voor op 180 °C en haal het deeg voor de tartelettes uit de koelkast. Gebruik voor de tartelettes vormpjes of ringen van 8-10 cm doorsnede en 2-2½ cm hoog. Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ca. 3 mm.
  8. Steek of snijd cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de vormpjes te bekleden. Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd het deeg aan de bovenkant netjes recht af. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bekleed zo alle vormpjes. Prik het deeg op de bodem enkele malen in met een vork, dit voorkomt dat het bol gaat staan tijdens het makken. Zet de beklede vormpjes 15-30 minuten in de koelkast.
  9. Bak de tartelettes in 14-19 minuten goudbruin en gaar. Haal ze na het bakken direct uit hun vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.
  10. Vul de afgekoelde tartelettes met de mangocurd en zet terug in de koelkast.
  11. Maak ondertussen de ganache. Verhit de slagroom tegen het kookpunt aan en haal van het vuur. Voeg de gehakte chocolade toe en roer glad. Doe de ganache in een spuitzakje en laat afkoelen voordat je de tartelettes gaat versieren.
  12. Knip het puntje van de spuitzak en spuit de ganache naar wens op de tartelettes.
  13. Bewaar de tartelettes in de koelkast.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit de Paasfolder 2022.