flower sprouts van titus galema

Titus heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen, die al in 1988 overschakelde naar biologische teelt. Samen met zijn team teelt hij vlak bij Nationaal Park Weerribben-Wieden bijna 20 verschillende gewassen: van aardbeien en asperges tot zoete aarrdappel, yacon en flower sprouts.

Flower sprouts

Flower sprouts

Nederland - 200 Gram

Wat zijn flower sprouts?

Is het geen plaatje? Ze worden ook wel boerenkoolspruitjes of kalettes genoemd. Deze bloemvorminge spruitjes zijn bijna te mooi om op te eten! Een lust voor het oog, maar ook bijzonder en feestelijk. De smaak is een verrassende combinatie van zoet en nootachtig, met de aardse tonen van malse bloemkool en een vleugje spruit. Net als Brusselse spruitjes zijn ze eigenlijk de 'okselknoppen' van een koolplant, en in het geval van flower sprouts van een boerenkoolplant. Geen gewone boerenkoolpllant, maar eentje met prachtige dieppaarse bladnerven.

ekoplaza-biologisch-titusgalema-zuyderzeegroente-flowersprouts

Culinaire veelzijdigheid

Flower sprouts zijn een kruising tussen spruitjes en boerenkool. Lekker knapperig met een zoete en nootachtige smaak. Deze extra smaakdimensie geeft ze een culinaire veelzijdigheid: roerbak ze met chili en knoflook en serveer ze met tahin, bestrooi ze met Parmezaan en bak ze in de oven, of maak een zoete variant met suiker en kaneel. Ze werken zelfs goed als vervanger van basilicum in pesto. Titus eet ze zelf het liefst heel simpel: gewoon roerbakken met een beetje zout en sojasaus.

Van het land naar jouw bord

Titus heeft zijn bedrijf op zowel zandgrond als lichte kleigrond. Om het organische stofgehalte van de bodem op peil te houden, werkt hij samen met twee biologische melkveebedrijven in de buurt. De koeien grazen in rustperiodes op de akkers van Titus, en hij krijgt er mest voor terug. Ook maakt hij zelf compost van maaisel uit Nationaal Park Weerribben-Wieden om de bodem gezond te houden. 


Het leuke aan flower sprouts is dat de plant zelf voor bodembedekking zorgt. De onderste grote bladeren laten na verloop van tijd los en liggen als een paars tapijt op de grond. Lekker behaaglijk voor kleine beestjes die wat beschutting zoeken in de winter.