kraakverse kiemgroenten van van der plas

Opa Arie van der Plas bouwde zijn kleine champignonbedrijf om tot een taugékwekerij. Vijftig jaar en twee generaties later groeien in hypermoderne bedrijfshallen in Broek op Langedijk bijna twintig verschillende kiemgroenten. De basis bleef hetzelfde: gezonde, krachtige kiemgroenten voor iedereen.

klein maar krachtig

Kiemgroenten zitten bomvol vitaminen, mineralen, enzymen en proteïnen. Ook bevatten ze zogenaamde bio-actieve stoffen. Die zijn heel gezond! En het goede nieuws: ook daarvan zitten er veel meer in dan in de volwassen planten. 

kiemen-sfeer

Kweekbakje

Hoe werkt het eigenlijk, die kiemgroenten? Het is heel eenvoudig: groentezaadjes en peulvruchten worden geweekt en daarna in warme, vochtige bakken aangezet tot ontkiemen. In korte tijd groeien er stengeltjes en voilà: kiemgroenten. "De bakken staan in het donker, want anders verkleuren de sprietjes en worden ze groen. Je zou dat ook thuis kunnen doen: in een weckpot of zo'n speciaal kweekbakje, regelmatig afspoelen en in het donker wegzetten. Dan heb je ook binnen een week (of twee) kiemgroenten.

Elke dag een plukje

Het is bijzonder dat kiemgroenten de smaak hebben van de volgroeide groenten waar ze anders tot uit zouden groeien. Zo smaken radijskiempjes pittig en fris en zijn bietenkiempjes zoet, nootachtig en hebben ze een rozerode kleur. "Zo'n kleine kiemgroente heeft meer energie en groeikracht dan een volwassen plant", zegt Eva. "Als iedereen elke dag een plukje kiemgroente zou eten, zouden we allemaal veel gezonder zijn. Het is een makkelijke manier om elke dag je vitamines binnen te krijgen." Lekker bijvoorbeeld op een broodje kaas of tussen een warme tosti!

Recepten met kiemen


Zoals haar opa  de eerste kiemgroenten verbouwde, zo zou dat nu niet meer kunnen, vertelt Eva van der Plas. "De hond liep kwispelend de schuur in en uit. Gezellig hoor, maar tegenwoordig is dat niet meer mogelijk." Alle bezoekers van de kwekerij van Van der Plas krijgen een flautteus haarnetje om, hoesjes om de schoenen en een speciale jas om warm te blijven in de koelcellen. "Voedselveiligheid is superbelangrijk voor ons. Je eet de kiemgroenten tenslotte rauw, dus zo puur mogelijk. Zelfs afspoelen is niet nodig. Daarom moeten ze aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen."

ekoplaza-biologisch-lekkerweten-lente2024-kiemen-vanderplas-hand

Een bodem van taugé
In grote containers, die in de verte doen denken aan de papiercontainers op het schoolplein, wordt een bodem gelegd van geweekte mungbonen. Die containers staan een paar dagen in het donker en worden regelmatig gespoeld. na een kleine week zit de container tot de rand vol. Eva laat de lopende band zien: een grote glijbaan voor planten, een machine die lucht wegblaast. "Zo worden de schilletjes van de zaden gespoeld; de kiemgroenten worden losgemaakt van de eventuele worteltjes, en dan worden ze verpakt en naar de winkel vervoerd. Ze zijn in de koelkast zeker vijf dagen tot een week houdbaar."

De stap wagen

"Het bedrijf begon met taugé", vervolgt Eva. "Mijn opa kweekte champignons maar kreeg op een bepaald moment het verzoek of hij ook taugé zou kunnen leveren. Waarom niet, dacht hij. In z'n eigen huis probeerde hij als experiment om mungbonen te laten ontkiemen. En ja hoor, dat lukte. Later heeft hij zijn champignonkwekerij verbouwd tot taugékwekerij. Mijn vader was echt van de innovatie. Hij probeerde regelmatig wat nieuws. Onze laatste toevoeging zijn de zonnebloemspruiten die we voor Ekoplaza verbouwen. Toen mijn vader aangaf te willen stoppen, moesten we er goed over nadenken of we het bedrijf wilden overnemen. Samen met mijn broers heb ik uiteindelijk die stap gewaagd."