Paddenstoelenrijk exotische zwammen

Geert-Peter en zijn vrouw Jolanda zijn samen de drijvende kracht achter paddenstoelenkwekerij "Paddestoelenrijk" in Rossum. In 1986 toen Geert-Peter 10 jaar was, plukte hij al champignons op de kwekerijen van zijn ooms. Hoe je champignons moet kweken is in Nederland wel bekend. Aan de lopende band produceren kwekerijen in Nederland duizenden kilo’s champignons. Maar de exotische soorten die Geert-Peter kweekt zijn een heel ander verhaal.
Exotische zwammen
In zijn kwekerij experimenteert hij graag met exotische zwammen. “Ieder soort heeft weer zijn eigen handleiding. Door uren te besteden aan onderzoek heb ik uitgevogeld hoe ik de mooiste paddenstoelen kan kweken en wanneer ze het lekkerst zijn om te eten", aldus Geert-Peter. Speciale paddenstoelen telen is ook een kwestie van geduld. Sommige soorten hebben een paar weken nodig om te groeien. Andere soorten zijn pas na een paar maanden klaar voor het (kerst)diner.


Handmatige oogst
Geert-Peter neemt zijn gasten graag mee naar één van zijn ‘kraamkamers’, een container met rijen zakken. De zakken variëren in kleur van wit tot geel en bruin. Dit zijn speciale substraatblokken. Daar groeien de paddenstoelen op. De warmte komt van de substraatblokken zelf. Daar broeien en groeien de schimmels in die uiteindelijk paddestoelen gaan vormen.
In de verschillende teeltruimtes gebruikt Geert-Peter een computer om de luchtvochtigheid, het CO2-gehalte en de temperatuur juist te houden. “Je moet ook rekening houden met de buitentemperatuur en het seizoen. De computer doet precies wat je hem vertelt, maar dan moet je wel de juiste dingen invoeren", aldus Geert-Peter.
Het plukken van de paddenstoelen gaat met de hand. Pluk je te vroeg, dan krijgt de paddenstoel te weinig bite. Pluk je te laat, dan is hij eigenlijk niet lekker meer. Om nog maar te zwijgen over het effect van het vochtgehalte op de smaak. Geert-Peter vat de kunst van het telen heel bescheiden samen: “Hoe krijg je een goede paddenstoel? Met goede grondstoffen en vakkennis.”
Biologische Substraten
Paddestoelenrijk is een biologische kwekerij. Ook de grondstoffen (substraten en compost) zijn biologisch. Er wordt geen gebruikt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen en ze produceren zonder schade aan de omgeving. Daarom gebruiken ze rondom de kwekerij ook geen bestrijdingsmiddelen. Het afval van Paddestoelenrijk wordt teruggegeven aan de natuur.
