nederlandse blauwe bessen van jeroen bouten
Jeroen Bouten en zijn blauwe bessen hebben al lang een relatie. Bessen zijn namelijk een vast gewas: plant je een bessenstruik dan moet je daar jarenlang voor zorgen. Met resultaat, want nu groeien en bloeien Jeroen en zijn bessen samen.
Blauwe bessen
Peru - 125 Gram
3 99
Vakantie? Weekendje weg? "Nu even niet", zegt Jeroen Bouten. Hij is eigenaar van tuinderij Oppe Donk in het Limburgse Kessel. Hier verbouwt hij biologische asperges, prei, snijbonen en blauwe bessen. Tijdens het oogstseizoen laat Jeroen zijn bedrijf liever niet alleen. "Dat is het nadeel van een klein bedrijf zoals dit: ik ben overal bij betrokken. Zelfs als ik met vrienden op een terrasje zit denk ik regelmatig: gaat alles goed? Zij moeten daar om lachen, maar het is de realiteit van mijn werk."
Biologisch moet het lukken
Jeroen begon zijn bedrijf ruim tien jaar geleden. "Zomaar, uit het niks", vertelt hij. "Mijn moeder werkte in de zorg, mijn vader was vertegenwoordiger. Iedereen waarschuwde me: ga geen eigen bedrijf beginnen. Maar ik deed het toch. Onderweg naar een beurs in de auto met collega's gooide ik de vraag op: wat zal ik gaan verbouwen? Biologische blauwe bessen, zou dat een goed idee zijn? De ene collega wist zeker dat er markt was, de andere wist dat het biologisch moest kunnen. Dat is de reden dat ik mijn blauwe bessen heb aangeplant."
Zorgen voor een oude struik
Een blauwe bes is een band voor het leven, of tenminste voor twintig jaar. Bessenstruiken kunnen namelijk erg oud worden. "Sommige bessentelers zeggen dat je na een jaar of acht nieuwe struiken moet planten. Daar ben ik het niet mee eens. Ik verzorg ze goed, snoei ze op tijd en dan blijven ze het prima doen." Sowieso is het een groeibare plek, die tuinderij van Jeroen. Tussen de rijen besenstruiken staat het gras af en toe tot aan je knieën, bloeien er paardenbloemen en klavers, en staan op sommige plekken brandnetels. Dat zit er rommelig uit, hoort hij van andere telers.
"Ik doe er weinig aan, af en toe maaien en dat is het. Ik weet namelijk zeker dat die groene stroken nuttig zijn. Het is net een dierentuin, er leven allerlei insecten. Bladluizen? Geen last van, er zitten genoeg lieveheersbeestjes in mijn tuin. Problemen lijken zich vaak vanzelf op te lossen." Nou ja, er kan genoeg misgaan met blauwe bessen. Nattigheid in de oogsttijd bijvoorbeeld. "Dan kunnen de bessen beschimmelen. Om dat te voorkomen, snoei ik de struiken flink. De wind kan dan tussen de bladeren komen en blaast de bessen droog. De opbrengst is iets lager door mijn gesnoei, maar de kwaliteit blijft hoog. Daar draait het om."
klaar in de zomervakantie
Jeroen vindt blauwe bessen gewoon beeldschoon. "In het voorjaar bloeien alle struiken, een prachtig gezicht. Het geeft me echt een goed gevoel als ik ertussen sta." In zijn tuinderij groeien verschillende soorten blauwe bes. De plukkers beginnen al in juni met een vroegrijp ras. Is dat werk klaar, dan kan de ploeg door naar de latere rassen, totdat ze zo eind augustus de laatste bessen plukken. "Precies tijdens de zomervakantie zijn de blauwe bessen vers in de winkel verkrijgbaar."
Een langdurig contract
Inmiddels staan er ruim twaalfduizend bessenstruiken op zijn land. Een contract noemt hij het, een langdurig contract met zichzelf. "Toen ik mijn eigen grond kon kopen en de eerste bessenstruiken ging planten wist ik waar ik aan begon. De komende jaren ben ik hier en doe ik dit. Met prei of snijbonen werkt het anders. Daar is het elk jaar: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maar die bessen? Nee, wij zitten aan elkaar vast, die bessen en ik. In de zomer komen vakantiegangers van campings in de buurt naar het bedrijf om te kijken wat we doen. Als ik dan mijn verhaal vertel realiseer ik me opnieuw dat ik alle vrijheid heb om te bepalen wat ik wil. En de verantwoordelijkheid om dat zo goed mogelijk te doen."