Biologische tuinderij De Heulhoeve

De opa en oma van Joris kochten het bedrijf in 1959 van hún ouders en ontwikkelden het van een klein, gemengd boerenbedrijf naar een glastuinbouw-onderneming met een koude kas van 5400 m2.

Het gemengde boerenbedrijf van familie van Aart

Joris: “Mijn ouders waren in 1990 de eerste die in West-Brabant biologisch gingen telen. In die tijd werd je door andere tuinders nog gezien als ‘dorpsgek’, nu is biologisch niet meer weg te denken en willen steeds meer bedrijven omschakelen. Wij hebben twee bedrijfsgebouwen: een opkweekkas van 500 m2 en één van 5400 m2 waarvan 400 m2 verwarmd is voor onze vruchtgroente. Die opkweekkas was nodig omdat er in 1990 nog geen biologische plantenkwekers waren. We moesten dat dus zelf doen. Nu wordt de opkweek van onze planten gedaan door biologische plantenkwekerij ‘Jongerius’. De opkweekkas willen we nu gaan gebruiken om de warmte van de zon te oogsten met een warmtepomp en deze op te slaan in een buffertank, zodat we deze energie op een later tijdstip kunnen gebruiken in onze kas, loods of woonhuis.”

image
image

Duurzaam werken

“Mijn ouders hebben al in 2010 zeventig zonnepanelen op de daken van de loodsen geplaatst. Daarmee besparen we jaarlijks 16.000 kwh aan elektra. Ook de bus die de bestellingen uit onze webwinkel aan huis brengt heeft zonnepanelen. Die leveren de energie voor de koeling van de boodschappen tijdens de bezorging. Daarnaast hebben we door het telen van gewassen die geen of minder warmte vragen ons gasverbruik de laatste jaren al met 90 procent kunnen terugbrengen.”

Samenwerken met de natuur

“Langs ons bedrijf en de kas hebben we een elzenhaag aangelegd waarin vogels en insecten vertoeven. Dat is belangrijk, want het kwikstaartje dat hier bijvoorbeeld graag zit, eet in de broedtijd zo’n tweeduizend bladluizen per dag. Aan de zuidzijde van de kas kweken we buiten onze eigen lieveheersbeestjes. De larven daarvan verzamel ik in een glazen potje en die zet ik dan preventief uit in onze kas. Ze eten namelijk zo’n vijfhonderd luizen per dag.”

Geschiedenis zichtbaar

“In de zomer houden we een deel van de grond van de bladgewassen braak en nat voor de bestrijding van bodemgebonden ziektes, zoals wortelaaltjes. De grond waarin we telen bestaat uit humusrijke zandgrond, ook wel enkeerdgronden genoemd. Deze is ongeveer 800 jaar geleden ontgonnen voor de turfwinning. De turf diende als brandstof voor de stad Antwerpen. Voor het vervoer per schuit werd het Kibbelvaartje aangelegd dat nog altijd achter ons bedrijf stroomt.”

Salade recepten