27 mei 2019 column

Zo steun je kleinschalige boeren

img

“Hoe kan ik nou samenwerken met de natuur als zij in 4 dagen tijd 120 mm liter regen levert? Daar had ik niet om gevraagd, dacht ik! De sla vol met smet, bladvlekken in de selderij, geen zon, weinig groei, kleine oogst. Bedankt Moeder Natuur”.

Gelukkig was ik er op voorbereid, want andere jaren stond het water tot aan de enkels. En waadde ik mij een weg door de te oogsten sla. Alles nat, laarzen die in de blubber blijven steken… Maar door goede drainage aan te leggen en het behouden van de structuur van de grond werkt het nu prima.

Bij mij tref je geen zware trekkers op het land en geen grote machines voor de grondbewerking. Mest rijden doe ik alleen als de grond goed droog is, niet spitten, niet ploegen en uitsluitend 1 keer per jaar “woelen”.  Hiermee scheur je de grond los, waardoor deze wat omhoog komt. Je opent als het ware de grond, zodat er weer lucht in de bodem komt.  Dit is goed voor het zo belangrijke bodemleven. Dit bespaart bovendien kosten voor het inhuren van een loonwerker en vermindert uitstoot CO2. Doordat ik dit nu 5 jaren achtereenvolgend heb gedaan, groeit mijn gewas elk jaar beter met een nog betere kwaliteit als gevolg.

Die betere groei is ook grotendeels te danken aan mijn ervaring in het telen, goed voorbereid zijn en vooraf bedenken hoe je mogelijke problemen kunt oplossen. Tevens is een ruime teeltroulatie en voldoende verse compost van goede kwaliteit van groot belang. Maar een betere groei hoeft niet automatisch te leiden tot een hogere opbrengst. Misschien is er helemaal geen vraag naar verse, mooie, lekkere sla, omdat simpelweg na een paar dagen mooi weer er zoveel meer sla geproduceerd wordt dan de vraag is op dat moment.

Doordat ik mag leveren aan Ekoplaza met goede afspraken hoef ik mij over de verkoop minder zorgen te maken. Als er even teveel van het land komt, doen zij oprecht hun best om het toch te verkopen. Eventueel kan een extra aanbieding in de winkels worden gemaakt. In overleg wordt de prijs bepaald, gebaseerd op voorgaande jaren. Er wordt sowieso van te voren geprobeerd de telers niet teveel te laten produceren, zodat de verspilling minimaal zal zijn. Elke teler mag op zijn of haar eigen manier produceren. Dit lukt alleen wanneer je afnemers een eerlijke prijs willen betalen, zodat je kunt blijven investeren en innoveren in je bedrijf en de af en toe wat wispelturige doch zo geliefde Moeder Natuur, met alle respect kunnen blijven koesteren. Daarom ben ik blij met de winkels van Ekoplaza. Zowel als consument en als producent.

Ik ben ervan overtuigd dat er alleen maar eerlijke producten, van goede producenten via hun winkels en webshop verkrijgbaar zijn. Daar leg ik met trots mijn kropjes sla en andere biologische groenten tussen!

avatar

David Luijendijk

Biodynamische teler

Het bedrijf EkoLogisch van David Luijendijk bevindt zich in de lintbebouwing van de van oudsher bekende tuindersbuurt van Roelofarendsveen. Hier teelt David sinds 2007 volgens de principes van de biologische landbouw en sinds 2018 biologisch dynamisch.